Risk för högre boendekostnader

Möjligheten att dra av en del av räntekonstnaden på bostadslån kan komma att sänkas från 30 till 15 procent för att ligga i linje med övriga EU. Cecilia Hermansson, som är ekonom på Föreningssparbanken varnar för att detta kan leda till en ny skuldfälla för hushållen.
Många svenskar har tvingats ta stora bolån. Trots börsfall och lågkonjunktur är bostadspriserna kvar på en hög nivå. I storstadsregionerna har upp till tio procent av hushållen bostadslån på över en och en halv miljon och i Stockholm är det inte ovanligt med bolån på mellan två och tre miljoner, säger Cecilia Hermansson. Och hon tycker att dom låntagare som ska köpa bostad i storstadsregionerna och har små marginaler borde tänka mer på att avdragsrätten kan ändras för att ligga mer i linje med övriga EU. Men när avdragsrätten kan komma att försämras är oklart, säger Cecilia Hermansson.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".