Tätare skog kopplas till mindre blåbärsris

Vad som orsakat minskningen av blåbärsris i svenska skogar är oklart. En forskargrupp har däremot hittat ett samband med hur tät skogen är.

Som Ekot rapporterat har tillgången på blåbärsris minskat stadigt de senaste 15 åren, framförallt i norra Norrland. Det är fortfarande oklart vad det beror på, men en forskargrupp på Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp har hittat ett samband med hur tät skogen är.

– De här trenderna vi ser sammanfaller med en ökning av virkesförrådet i norra Sverige, mer skog på samma areal, säger doktoranden Per-Ola Hedwall.

Forskargruppen har i ett års tid arbetat med att jämföra olika slags data.

Studien är inte helt klar än, men närmar sig slutet. Målet är att få den publicerad i en vetenskaplig tidskrift.

Hittills har den mesta forskningen gjorts på ovanligare arter. 

– Det är först på senare år vi börjat titta på de vanligare arterna, som till exempel blåbär som är väldigt vanliga för ekosystemet.

Per-Ola Hedwall och hans kollegor har även gjort en modell för framtiden och den visar på ytterligare minskning av blåbären i Sverige.

– Om vi fortsätter att sköta skogen på det här sättet och vi samtidigt får klimatförändringar, då är trenden väldigt tydlig att blåbären kommer att fortsätta minska.

Hittills har tillgången på blåbär inte varit något som skogsbolagen tagit hänsyn till, det säger Herman Sundqvist, skogschef på Svea Skog, som också vill se ännu mer forskning på området:

– Blåbärsris är väldigt vanligt och det har inte funnits någon anledning att ta särskild hänsyn till det.

Kan det bli annorlunda i framtiden?

– Vad som händer i framtiden återstår att se, det är svårt att sia om. Jag tror att det är viktigt att göra fler analyser och verkligen förstå orsakerna, säger Herman Sundqvist.

Karin Airaksinen

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista