Valet står mellan Susilo Bambang Yudhoyono och Megawati Sukarnoputri.

Exgeneral kan bli president i Indonesien

På torsdagskvällen avslutades valkampanjen till det indonesiska presidentvalet. Enligt opinionsmätningarna ser det ut som utmanaren Susilo Yudhoyono kommer att segra med bred marginal. Trots det är det få som räknar ut den sittande presidenten Megawati Sukarnoputri.

På måndag är det den andra och avslutande omgången av valet till president i Indonesien och på torsdagskvällen avslutades valkampanjen.

En slutsats en analytiker i Jakarta gör är att Susilo Yudhoyono vinner valet men Megawati Sukarnoputri sitter kvar som president.

Exgeneralen Susilo avgick i mars som säkerhetsminister för att kunna utmana sin tidigare chef. Han leder brett om och om igen i olika prognoser men Megawati har ett betydligt mer omfattande valmaskineri, som hon och särskilt hennes make kommer att utnyttja. Susilo Yudhoyono får fler röster men fusk har förekommit tidigare går detta resonemang.

Susilo svarade inte på frågor
På torsdagen var den tredje och avslutande debatten för inbjudna på Hilton hotell. Yudhoyono kom ut och skakade flitigt hand men svarade inte på frågor. Hans popularitet framgår tydligt.

Merparten av Indonesiens 220 miljoner invånare lever på jordbruk. Java är den folkrikaste ön och han riktat sig särskilt till dem med löften om förbättringar de närmaste fem åren. Smart tycker den tidigare chefen inom underrättelsetjänsten Djuanda:

– Susilo är som en javanesisk pris, stolt med manér och före detta general, säger Djuanda, tidigare chefen inom underrättelsetjänsten.

Megawati är konservativ
Bönderna på Java vill ha en auktoritet. Också andra sätter stabilitet jämte ekonomin i första ledet efter en rad dödliga attacker. Underrättelsechefen Djuanda går igenom grupp efter grupp, militären delad, de stora partierna är för Megawati, universitetsledningarna är för Susilo, tidningar och radio mer för Megawati och så vidare.

Susilo står för förnyelse och yngre krafter, medan Megawati är konservativ. Många har nog svårt att se stora skillnader hos dem. Vem som än vinner har den att ta itu med tuffa problem med alltifrån en växande skara militanta islamister och minskade utländska investeringar.

Alice Petrén, Jakarta
alice.petren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".