Rahman får nytt rekordskadestånd

Uppdaterad 14:55
Svea hovrätt beslutade på fredagen att ge Joy Rahman, som satt fängslad i åtta år för ett brott som han senare frikändes för, nio miljoner kronor i skadestånd. Det är det största skadestånd som hittills dömts ut i Sverige. Men skadeståndskravet kan komma att överklagas.

Svea Hovrätt dom innebär att Joy Rahman får två miljoner kronor mer jämfört med vad han först fick av staten.

Joy Rahman dömdes 1994 för ett mord på en kvinnlig pensionär i en söderförort till Stockholm. Han satt åtta år i fängelse men friades efter att ny tekniks bevisning och nya vittnesmål lagts fram.

Han krävde över 26 miljoner kronor i skadestånd för de år han oskyldig tvingats sitta i fängelse.

Fick sju miljoner av staten
Han fick sju miljoner kronor i skadestånd av staten, samt 1,2 miljoner kronor i ersättning för förlorad arbetsinkomst vilket är den största skadestånd någon fått i landet.

Det beslutet överklagade Joy Rahman till Svea Hovrätt där han begärde ytterligare 18 miljoner kronor.

Svea hovrätt menar i sin dom att eftersom Rahman suttit så länge i fängelse har han fått svårt att åter igen knyta kontakt med sina barn.

Uppger att han blivit misshandlad
Under fängelsetiden uppger Rahman också att han lidit svårt psykiskt vilket gjort att han två gånger försökt ta sitt liv. Han uppger också att han blivit misshandlad och trakasserad av medfångarna.

Därför höjer Svea Hovrätt skadeståndet med två miljoner kronor jämfört med av vad justitiekanslern dömt ut. Rahman får nu nio miljoner kronor för dom år han tvingades sitta oskyldigt i fängelse det högsta skadestånd som betalats ut i landet.

Kan överklagas
Rahmans försvarsadvokat, Peter Ahltin ska tillsammans med sin klient diskutera om de ska överklaga skadeståndet till Högsta Domstolen.

Peter Ahltin säger att det vore bra om Högsta Domstolen kan komma med en vägledande dom för hur mycket pengar staten ska betala ut till den som blir felaktigt dömd till ett längre fängelsestraff.

Peter Johansson
peter.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".