Många vinstvarningar i Nordamerika

Den kanadensiska telekomjätten Nortel varnade igår för att bolaget kommer att redovisa en lägre vinst för det tredje kvartalet i år än förväntat. Nortelaktien sjönk med hela åtta procent på New Yorkbörsen och sällar sig därmed till en lång rad företag på de amerikanska börserna som nu vinstvarnar 

För varje företag som nu säger att de kommer att redovisa ett bättre resultat än vad som förutspåtts för det tredje kvartalet i år - går det två som tvärtom måste skriva ner sina prognoser - det visar en sammanställning som gjorts här i USA av First Call som samlar in och granskar företagens rapporter. Och förhållandet två dystra besked på ett positivt är det sämsta på länge.

Igår kom alltså Nortel med en vinstvarning, dagen före läskedrycksjätten Coca Cola - information som tyngde handeln på newyorkbörsen - och enbart hittills under september månad har 82 företag sänkt sina prognoser, vilket är mer än dubbelt så många som förra året.

En vanlig förklaring är en överoptimism efter förra årets oväntat stora vinstökningar för många företag - förväntningarna att den trenden skulle hålla i sig har helt enkelt varit orealistiskt höga.

Dessutom har inte minst de kraftigt höjda energipriserna, men också minskad privatkonsumtion, under året gjort att vinstutvecklingen inte blivit så kraftig som många analytiker hade väntat sig, eller åtminstone hoppats på.

Pessimistiska bedömare ser vinstvarningarna som ännu ett bevis för trögheten och osäkerheten i den amerikanska ekonomins tillväxt, medan andra tror att det är en tillfällighet och att det nu sker en tillnyktring - så att förväntningarna på företagens vinster de närmaste kvartalen blir mer realistiska.

Anders Ask New York

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista