Flygplatsstrid i Moskva

Den internationella flygplatsen Sheremetijevo i Moskva håller på att förlora sin ställning. Allt fler internationella flygbolag väljer nämligen att flytta till den betydligt modernare Domodeovoflygplatsen söder om Moskva.

Senast i raden att byta är israeliska El Al och uzbekiska Uzbek Air. Tidigare har både British Airways och Swiss Air flyttat från Sheremetijevo. Flygplatsen norr om stan minner om Sovjettiden och drivs av ryska Aeroflot. Innertaken är dekorerade med snusbruna metallringar, det är mörkt och slitet.

Domodedovo ägs och drivs av privata East Line Group. Flygplatsen både ser ut och kostar som på en internationell flygplats. En rad charterbolag flyger härifrån förutom de internationella reguljära flighterna.

Men den är också en inrikesknutpunkt, beryktad sen 25:e augusti..

Härifrån lyfte de två olycksplanen som kraschade samtidigt och det var här de två misstänkta självmordsbombarna ska ha mutat sig ombord och undgått säkerhetskontrollerna.

Men efter terrordåden har Domodedovo skärpt säkerheten och flygplatsen kan också dra fördel av att El Al flyttar dit. Flygbolaget har stora krav säkerhet, incheckningstiderna är alltid längre än för andra bolag och bolaget har egen sofistikerad scanningsutrustning som El Al på andra internationella flygplatser hyr ut till intresserade bolag.

El Al har bekräftar att alla sju avgångar per vecka till Tel aviv från och med november kommer att avgå från Domodedovo. Samma sak gäller Uzbek Air som flyger tio gånger per vecka och enligt en presstalesman flyttar för att Domodedovo både är billigare och modernare.

Därmed riskerar Sjeremetijevo förlora sin första plats som internationell flygplats. I år beräknas tolv miljoner passagerare passera flygplatsen. Målet för privatägda Domodedovo är 12.6 miljoner passagerare i år. Ett inte omöjligt mål.

Domodedova har också en annan fördel jämfört med Sheremetijevo,  bättre kommunikationer till Moskva, förutom buss och taxi - ett snabbtåg.

Maria Persson Löfgren/Moskva

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".