Deprimerad kvinna på bro. Foto: Claudio Bresciani/Scanpix.
1 av 2
Rickard Bracken, Handisam. Foto: Josef Björklund/Sveriges Radio.
2 av 2
Rickard Bracken, projektledare på Handisam, Myndigheten för handikappolitisk samordning. Foto: Josef Björklund/Sveriges Radio.

Många känner att de måste dölja psykisk ohälsa

2:25 min

Sju av tio personer som lider av psykisk ohälsa har dolt detta för sin omgivning. Det visar en ny studie som genomförts på uppdrag av regeringen, för att öka kunskapen om och minska negativa attityder till personer med psykisk ohälsa.

Ekot har träffat en kvinna som tidigare haft diagnosen borderline, vilket bland annat ledde till att hon skar sig själv; något hon var rädd för att visa.

– I en del fall väljer jag att ha långärmat för att dölja mina är, eftersom jag är rädd att folk ska döma mig utifrån mina ärr, inte utifrån det jag säger och hur jag är. Första året på psykologprogrammet hade jag långärmat varje dag, säger hon. 

I studien har 156 personer intervjuats. Alla har de haft kontakt med den psykiatriska öppenvården under de senaste två åren.

Resultatet visar att många upplever att de på grund av sin psykiska ohälsa, som exempelvis depression, tvångssyndrom och schizofreni, upplevt att de diskriminerats på många sätt, både i arbets- och privatlivet.

Till exempel upplevde runt hälften av alla intervjuade att de blivit orättvist behandlade av sin familj, lika stor andel hade också upplevt att de behandlats orättvist av personalen inom psykiatrin.

Trots att det varit relativt få medverkande i studien anser Rickard Bracken, projektledare på Handisam, Myndigheten för handikappolitisk samordning, att den ger en ökad förståelse för vad psykisk ohälsa är och på så sätt kan minska de negativa attityder som finns i samhället.

– Nyckeln ligger där människor möts; i kontakten mellan människor. När det finns öppenhet, när man kan berätta om sina erfarenheter och får bort det där som är oklart, då minskar också den diskriminering som finns, säger han.

Den kvinna som Ekot träffade är frisk i dag, hon går tredje året på psykologprogrammet och ärren har hon lättare att visa upp. Genom att vara öppen med sina erfarenheter hoppas hon kunna göra det lättare för andra att förstå att psykisk ohälsa inte är nåt konstigt eller farligt.

– Människor med psykisk ohälsa är ofta personer med en extrem form av någon känsla. Ser man det utifrån det perspektivet så är det lättare att förstå vad man ska göra, säger hon.

Josef Björklund

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista