Esraa Abdel Fatah, 6 april-rörelsen. Foto: Cecilia Uddén/ Sveriges Radio.

”6 april-rörelsen förtjänar fredspriset”

"Vi visade världen att fredlig förändring är möjlig"
2:13 min

Esraa Abdel Fatah startade 6 april-rörelsen som fick en diktator på fall. Rörelsen är splittrad, men kan få Nobels fredspris.

– Vi, egyptierna, förtjänar priset. Vi visade världen att fredlig förändring är möjlig och att det går att använda teknologi som vapen, säger Esraa abdel Fattah.

För tre år sedan startade hon Facebookgruppen 6 april i solidaritet med textilarbetare som skulle gå i strejk just den dagen 2008. Gruppen fick snabbt tiotusentals anhängare. Esraa greps och satt i häkte i arton dagar.

När hon släpptes lovade hon gråtande inför TV-kamerorna att överge politiken. Bloggare och aktivister hånade henne som en ynkrygg, vissa tyckte synd om Facebook-flickan, som hon kallades.

Men själv ångrar hon inte det hon gjorde. Det var för familjens skull, för hennes mamma som varit så orolig medan hon satt fängslad.

– Sen övertygade jag långsamt min mamma och när vi alla stod på Tahrirtorget var det hon, min mamma, som sa ”gå inte härifrån förrän Mubarak är borta”.

Esraa Abdel Fattah var avgörande i bildandet av den rörelse som till slut fick en president på fall. Men hon är inte längre en del av 6 april-rörelsen som nu har splittrats i en renlärig falang som helt tar avstånd från Nobelpriset - och i en falang som hoppas att det blir den arabiska våren som belönas i dag. Men om 6 april-rörelsen tilldelas fredspriset är frågan vem som ska åkta till Oslo och ta emot det.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".