Facket oroas över dragkamp om Saab

Den europeiska metallfederationen träffades på torsdagen i Frankfurt i Tyskland för att diskutera GM:s planer på att koncentrera tillverkningen av GM:s mellanklassbilar till en enda ort i Europa, Trollhättan eller Rüsselsheim i Tyskland

Metallfederationen befarar att den här typen av tävlan är en ny trend bland arbetsgivare där två fabriker ställs mot varandra, enligt Metallklubbens ordförande på Saab i Trollhättan.

– Vi är väldigt oroade över det här nya upplägget. Vi vill inte ha en situation där man försöker spela ut fackliga kamrater emot varandra genom att bjuda under varandra. Det är inte lösningen på en enskild orts problem, säger Paul Åkerlund, Metallklubbens ordförande på Saab i Trollhättan.

Tävling mellan de två fabrikerna
Ledningen för Saab Automobil håller som bäst på att skriva ner sina argument för att GM-ledningen ska lägga produktionen av uppföljarna till både Saab 9-3 och Opel Vectra till Trollhättan, i den så kallade offert som om någon månad ska presenteras för GM.

Det handlar om en slags tävlan där båda fabriker ska visa framfötterna för att få den eftertraktade produktionen. För förloraren är framtiden oviss. För att undvika att facken bjuder under varandra i frågor om löner och andra anställningsvillkor, träffades därför den Europeiska metallfederationen, EMF, i Tyskland på torsdagen.

”Lägre löner är inte rätt melodi”
EMF tror att det som händer inom GM med Trollhättan och Rüsselsheim bara är början, att många andra internationella storföretag nu sneglar, eller snarare glor på GM, och vad som händer där just nu.

– Vi tror inte alls att det är rätt melodi att folk ska börja få lägre löner och dåliga sociala möjligheter. Det är inte lösningen på en kris varje sig nu eller i en framtid. Det handlar istället om att försöka ta ett helhetsansvar. Ingen är bekänt av att börja dumpa lönerna mer än möjligen då arbetsgivaren, säger Paul Åkerlund.

Jan Andersson, Göteborg
jan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".