Dyrare för mobiloperatörerna

Post och Telestyrelsen, PTS har vunnit en delseger i Länsrätten som gäller den nya telelagen. Länsrätten ger PTS rätt att, åtmistone tills vidare, bestämma vilken avgift som till exempel Vodafone får ta ut av konkurrenterna för att förmedla samtal till en Vodafone-kund. (Ekonomiekot)

Länsrättens beslut innebär att Vodafone och Tele2/Comviq nu behandlas likadant som storebror TeliaSonera. TeliaSoneras pris för att andra teleoperatörers kunder skall kunna ringa TeliaSonera-kunder sätts redan idag av PTS.

Inte slutgiltigt beslut
Länsrättens beslut är inte slutgiltigt. Först senare i år faller dom, men att rätten avslår Vodafones och Tele2’s yrkanden om att skjuta upp PTS beslut kan ses som en indikation på hur rätten kommer att besluta längre fram, säger Post- och telestyrelsens rättschef, Eva Liljefors.

– Det är väl en fördel för PTS att beslutet inte har inhiberats för då har länsrätten vid en översiktlig bedömning kommit fram till att vårt beslut inte innehåller sakfel eller att vi har gjort en felaktig bedömning, säger hon.

Vad betyder det här rent konkret för Vodafone och Tele2/Comviq?

– Det kommer att betyda att de kommer att få sänka prisnivån på det pris de tar ut av de andra operatörerna

Förlorar en halv miljard
PTS beslut kommer att få kännbara ekonomiska effekter för TeliaSonera, som säger att de förlorat omkring en halv miljard om året på att deras avgift reglerats ned medan konkurrenterna Vodafone och Tele2 kunnat ha högre avgifter. Från och med nu kommer den skillnaden att försvinna och Vodafone och Tele2 förlorar därmed intäkter på flera hundra miljoner kronor var.

Enligt Post och Telestyrelsen är samtrafikavgiften också avgörande för de priser som svenskarna betalar för att ringa i sina mobiltelefoner. Med lägre samtrafikavgifter ökar möjligheterna för teleoperatörerna att konkurrera med varandra med priset.

– PTS hoppas ju även att priset för konsumenterna i slutänden ska sjunka, säger Eva Liljefors.

Att samtalspriserna blir lägre?

– Ja.

Thorbjörn Carlsson
thorbjorn.carlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista