Skolresa sponsrades av Mujahedinsympatisörer

En studieresa till Bryssel för 65 elever och lärare från en kommunal skola i Örebro kommun i veckan har väckt stor debatt. Först i efterhand kom det fram att resan sponsrats av Mujahedinsympatisörer i Sverige.

– Det är naturligtvis lätt att vara efterklok. Både storleksordningen på den summa man fick i bidrag från den här föreningen och att det är en utomstående förening borde ha gjort att några larmklockor skulle ha ringt, säger Irene Leijegren, socialdemokratiskt kommunalråd i Örebro.

Hur ser du på att en grupp elever har kunnat åka på skolresa sponsrad av en organisation som har kopplingar till Mujahedin?

– Självklart är det ytterst olämpligt. Det är inget mer att säga om det, säger Irene Leijegren.

Resan ägde rum den här veckan och eleverna från Odenskolan i Örebro kommun behövde bara bekosta en liten del själva.

Politiskt syfte
Nu har det kommit fram att det är det Iranska demokratiska akademiska förbundet i Stockholm som sponsrat resan med 86 000 kronor. Och i Ekot på torsdagen sade föreningens ordförande Sina Dashti att föreningen stödjer den iranska nationella motståndsrörelsen och terroriststämplade organisationen Mujahedin. Han sa också att syftet med resan var politiskt.

Ur skolans synvinkel var syftet med resan att eleverna skulle studera demokrati och besöka EU-parlamentet. Men som en del ingick också att bevittna en demonstration mot den iranska regimen, arrangerad av organisationen Mujahedin.

”Resan borde inte ha blivit av”
Skolans rektor Göran Hedman säger nu att om han från början hade vetat varifrån sponsringspengarna kom, då skulle resan aldrig blivit av.

– Jag hade nog den uppfattningen ända till dess att de kom hem att resan var kopplad till en iransk förening i Örebro som var av lokal art, säger han.

Men nu när du vet att det är ett annat förbund och har politiska syften vad säger du då?

– Ja, då är det en betydligt större fråga och det är också syften som vi inte har varit med och skrivit eller tagit ställning till inför den här resan. Det blir på något sätt förfelat med de syften vi har, säger Göran Hedman.

Någon särskilt policy för hur skolorna ska handskas med sponsring och gåvor finns inte i Örebro kommun. Kommunalrådet Irene Leijegren ansvarar för skolfrågor och säger till Ekot att en utredning pågår för att ta reda på hur det kunnat gå så här.

– Nu får vi överväga om det finns ett behov av ytterligare tydlighet när det gäller gåvor och sponsring. Vi får också överväga vad det innebär i det här enskilda fallet, men det är jag inte beredd att kommentera just nu, säger hon.

Kan rektorn sitta kvar efter det här?

– Jag kan inte kommentera några sådana frågor, säger Irene Leijegren.

Anna Gustafsson, Ekot
anna.gustafsson@sr.se

Karwan Tahir, SR Örebro
karwan.tahir@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".