1 av 3
Den liberianska fredsrörelsen demonstrerar för att freden ska bli kvar. Foto: Maria Sjöqvist/Sveriges Radio.
2 av 3
Den liberianska fredsrörelsen demonstrerar för att freden ska bli kvar. Foto: Maria Sjöqvist/Sveriges Radio.
3 av 3
Den liberianska fredsrörelsen demonstrerar för att freden ska bli kvar. Foto: Maria Sjöqvist/Sveriges Radio.

Pris för fred i Liberia

1:44 min

Nobels fredspris 2011 delas av tre kvinnor; Liberias president Ellen Johnson Sirleaf, fredsaktivisten Leymah Gbowee också från Liberia och Tawakkul Karman från Yemen. President Johnson Sirleaf tillägnar sitt pris speciellt till Liberias kvinnor som kämpat för att få slut på inbördeskriget i landet.

En stor del av äran för fredspriset går till pristagaren Leymah Gbowee och Liberias kvinnor som satt ute i solen och regnet dag efter dag och bad för fred och utmanade landets diktatur, säger Liberias president Ellen Johnson Sirleaf på telefon från Monrovia till norska NRK.

Gbowee var en av förgrundsgestalterna när en grupp kvinnor fick nog av det fruktansvärda inbördeskriget i Liberia, och började samlas vid fiskmarknaden i Monrovia. I likadana vita t-shirtar, över religiösa linjer i landet bad och sjöng de outröttligt för fred.

De ville inte längre se sina barn skjutas ihjäl och tvingas ut i krig som barnsoldater, och deras arbete för freden anses vara en stor bidragande faktor till att kriget tog slut.

De sökte upp de farligaste krigsherrarna och övertalade dem att komma till förhandlingsbordet och åkte med till grannländerna under förhandlingarna och satte sig utanför dörrarna och sa att vägrade flytta på sig innan männen därinne kom överens om fred.

När freden kom valdes Johnson Sirleaf till president, Afrikas första kvinna att väljas till den posten, och hennes insats har varit att bevara freden i ett samhälle bräckligt efter många års strider.

Priset till henne är inte helt okontroversiellt, eftersom hon ett kort tag stödde krigsherren Charles Taylor, vilket hon offentligt har bett om ursäkt för. Men oppositionen i Liberia har genast slagit ner på valet av pristagare just på grund av det förflutna - men säkert också av rädsla att nu ha en motståndare som blivit än svårare att besegra i presidentvalet i Liberia i nästa vecka.

Maria Sjöqvist, Maputo

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista