Kompetenskonton slopas

Regeringen ger upp planerna på så kallade kompetenskonton, ett individuellt sparande för vidareutbildning, som diskuterats sedan 1999. Det framgår regeringens förslag till statsbudget.

De pengar som staten lagt undan, nära sex miljarder, ska i stället användas bland annat för att kunna slopa arvs- och gåvoskatten.

De uteblivna kompetenskontona gör TCO:s ordförande Sture Nordh, upprörd.

– Motståndet från regeringen sida är uppenbarligen alldeles för stort, för pengarna fanns där liksom principbeslutet i riksdagen. Ändå avstår man från att investera i en viktig framtidsreform, säger Sture Nordh.

Hur mycket kan det ligga i att det är svårt att hitta en lösning som är vettig, att det är därför man avstår?

– Om man vill så är det väldigt enkelt att hitta en lösning. Bygg vidare på systemet för individuellt pensionssparande. Där får man ju göra avsättningar och avdrag i deklarationen och när man tar ut pengarna får man betala skatt. Vidga ändamålet för det här pensionssparandet till att också omfatta tiden när man pluggar. När man skaffar ny kompetens, till exempel i utbildningar som är erkända för att få studiemedel.

Det finns ett argument att det här skulle bara bli extra sparpengar för dem som redan har pengar?

– Det är klart att risken är att det är de som har mycket pengar som kommer att spara också här, precis som det gäller på andra områden. Det var ju just därför man byggde upp en stor pott pengar för att också kunna ytterligare subventionera och stödja de som har lägre inkomster. Men de pengarna är man på väg att använda för andra ändamål, så att det blir faktiskt svårare efter den här budgeten än vad det var innan, säger TCO:s ordförande Sture Nordh.

Finansminister Bosse Ringholm vill inte kommentera den här delen av budgetförslaget förrän på måndag, när budgeten presenteras för riksdagen.

Inger Arenander
inger.arenander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".