Fem år sedan ouppklarat mord på Politkovskaja

5:01 min

I dag är det fem år sedan mordet på den ryska journalisten Anna Politkovskaja, och enligt en ny rapport har över 100 journalister i Europa blivit dödade i tjänsten de senaste 20 åren.

Politkovskaja jobbade för tidningen Novaja Gazeta, där även flera andra reportrar har blivit dödade, och vice chefredaktör Sergej Sokolov säger att morden har fått tidningen att bli mer försiktig med vad den berättar om.

– Det finns självcensur och den är kopplad till att jag inte vill begrava någon mer, säger Sergej Sokolov på Novaja Gazeta.

Han kom hit till Strasbourg för att medverka vid ett seminarium på Europarådet där man också presenterade en färsk rapport om journalisters bristande säkerhet. Den visar att sedan 1992 har över 100 journalister i Europa blivit mördade på grund av vad de har skrivit eller berättat.

Rapportförfattaren Dunja Mijatovic ser våld och hot mot journalister som extra allvarliga brott, eftersom de hotar demokratin genom att försöka tysta det fria ordet. Och det är sorgligt och pinsamt att så lite har blivit bättre efter mordet på Politkovskaja, säger hon.

– Det är en sorglig stund, sorglig särskilt om man tänker på det viktiga och pinsamma faktum att inte mycket har förändrats efter mordet på Politkovskaja.

Våld och hot mot journalister är långt vanligare än att de blir mördade, och i Turkiet sitter just nu ett 70-tal journalister fängslade för att ha skrivit "fel" saker.

Bakom den nya rapporten står Europarådet och OSSE, Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, och Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter, Thomas Hammarberg, är mycket kritisk till hur länder som Ryssland utreder bland annat mord på journalister.

– Långsamma utredningar, inte helhjärtade utredningar... Om man har gripit den som faktiskt sköt så har man inte gått efter den som gav order om eller finansierade det här mordet. Det har blivit en stämning av straffrihet kring flera av de här fallen.