Christina Heilborn, barnrättsjurist vid UNICEF, tycker att regeringen inte tar barnrättskommitténs kritik på allvar. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix

Regeringen utlovar inga ändringar efter FN-kritik

1:50 min

Som Ekot berättat tidigare så kritiserar FN:s barnrättskommitté i en ny rapport Sverige och den svenska regeringen för att FN:s barnkonvention inte följs på en rad punkter och kräver ändrad lagstiftning. Men regeringen vill inte nu utlova några förändringar.

– Regeringen lyssnar och självklart vill vi ta till oss av barnrättskommitténs kritik. Man kommer att överväga det som de säger väldigt noggrant, säger Göran Holmström som är politiskt sakkunnig hos barn- och äldreminister Maria Larsson.

FN:s barnrättskommitté övervakar att de länder som skrivit under FN:s barnkonvention också följer den och kommer med uppmaningar när ett land inte följer barnkonventionen. I år behandlar kommittén främst handel med barn, barnpornografi och övergrepp mot barn och tycker exempelvis att Sverige borde motverka sexturism mer, förbättra statistiken på området och satsa mer på utredningar så fler fall av övergrepp leder till åtal.

Christina Heilborn, barnrättsjurist vid UNICEF, tycker att det är allvarligt att Sverige får kritik på så många punkter.

– Det visar att regeringen inte tar den kritik som kommer från barnrättskommittén på allvar. Flera punkter har ju varit återkommande kritik från barnrättskommittén, exempelvis att göra barnkonventionen till svensk lag.

Men Göran Holmström hävdar att regeringen faktiskt lyssnar på FN:s barnrättskommitté:

– Det har väldigt stor betydelse vad alla de här MR-konventionerna som Sverige har ratificerat faktiskt säger.

Men borde inte listan vara kortare om ni har lyssnat på dem tidigare? Barnrättskommittén har ju tittat på de här frågorna i flera år och haft mycket kritik.

– Vi jobbar seriöst med de konventioner som Sverige har ratificerat och som vi vill att ska genomsyra och få genomslag i svensk lagstiftning, säger Göran Holmström.

FN:s barnrättskommitté efterlyser också konkreta ändringar av lagen. Bland annat föreslår kommittén att personer som begått sexuella övergrepp borde förbjudas att arbeta med barn. Och definitionen av vad som är barnporrbrott borde vidgas så att texter om övergrepp och ljudinspelningar av övergrepp förbjuds. De förslagen får nu justitiedepartementet titta på.

Mats Eriksson

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista