En valaffisch i Warszawa: "Tusk och Kaczynski - du väljer statsminister." Foto: Alik Keplicz/Scanpix.

Splittrat Polen till parlamentsval i dag

2:02 min

Det är i huvudsak två partier som kämpar om makten i dagens parlamentsval i Polen. Ekots korrespondent Daniel Alling är på plats i Warszawa.

– Jag tror många kommer rösta på regeringskoalitionen bara för att de är oroliga för alternativet, partiet Lag och rättvisa, säger studenten Monika.

Det är en bra sammanfattning av det politiska läget i Polen. Huvudkampen står mellan regeringspartiet, premiärminister Donald Tusks parti Medborgarplattformen, och partiet Lag och Rättvisa, som leds av oppositionsledaren Jaroslaw Kaczynski.

Tusk kan bli omvald som premiärminister, inte nödvändigtvis för att han är så väldigt populär utan eftersom många som ännu inte bestämt sig, helt enkelt inte vill ha Kaczynski som premiärminister.

Kaczynski, som mer betonar nationalism och konservatism i många moralfrågor i sitt program, har dock en mycket lojal kärngrupp av väljare bakom sig.

Polens förhållandevis goda ekonomi de senaste åren är förstås också en stor valfråga. Den kommer nämligen inte alla till del. Ekonomen Maciej Krzak pratar om ett Polen A och Polen B. Med det menar han det rikare nordvästra Polen jämfört med det mer konservativa och fattigare östra Polen. Den skillnaden kommer visa sig i valresultatet. I nordvästra Polen väntas Tusk vinna stort, medan Kaczynski blir starkare i öster.

– Jag håller med om att Polen går framåt, men det borde kunna gå att göra ännu mer, säger den arbetslösa Katarzyna Goradzka.

Det nya partiet "Palikot-rörelsen" ser också ut att överraska i valet. Det går delvis till val på ett program som är öppet emot den mäktiga katolska kyrkan och för abort och homosexuellas rättigheter och ser ut att få upp mot 10 procent.

Om de kommer in i parlamentet på ett sådant program är det en sensation, säger den politiske kommentatorn Adam Szostkiewicz på tidskriften Polityka.

Daniel Alling, Warszawa

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista