"Maktskifte i USA bra för Europasamarbete"

Samarbetet mellan USA och EU i anti-terrorfrågor kommer att förbättras om det blir ett maktskifte efter amerikanska presidentvalet i november. Det tror justitieminister Thomas Bodström, som just nu besöker USA.

På tisdag ska Thomas Bodström träffa sin amerikanske kollega John Ashcroft. Bodström ska då bland annat ta upp frågan om att kampen mot terrorism inte får leda till minskad rättsäkerhet.

– Jag får många gånger understryka att det finns ingen motsättning här. För att bli ännu mer effektiv så ska rättssäkerheten vara med. Vi arbetar hårt i den här frågan i EU och det är viktigt att vi också utvecklar samarbete med USA från europeisk sida, säger Thomas Bodström.

Finns det en motsättning mellan USA och EU i synen på den här frågan?

– Vi har nog i Sverige och Europa en annan syn när det gäller hur viktigt det är att ha med rättssäkerheten och att det inte finns en motsättning. Om man tänker på rättssäkerhet så innebär det inte på något sätt att man inte vill arbeta hårt mot terrorism. Tvärtom så är det något som ger en bättre möjlighet för terrorism. Vi ska också komma ihåg att terrorism det är ju en av de värsta sakerna mot mänskliga rättigheter.

Tror du att det här hänger samman med vem som sitter i Vita huset?

– Jag tror att samarbetet med EU och Europa definitivt kommer att bli bättre med en demokratisk president.

Andra frågor
Under mötet med Ashcroft räknar Bodström också med att ta upp frågan om dödsstraff, och även svenska fångars öden i amerikanska fängelser, bland annat det uppmärksammade fallet med Annika Östberg.

Däremot kommer den svenske justitieministern inte att ta upp den kontroversiella frågan om det hemliga amerikanska kommando, som enligt en ny bok, ska ha fört iväg två män från Sverige till Egypten i december 2001.

”För lite information”
Bokens författare Seymour Hersh hävdar att kommandot ska ha fått mandat att kidnappa och döda terrormisstänkta, men Bodström säger sig veta för lite om fallet.

– Jag har alldeles för lite information för att ta upp den saken. Dessutom pågår just nu en utredning av Justitieombudsmannen om vad som hände på Bromma så jag tycker att jag ska avvakta med kommentarer tills vi får den saken utredd.

Anders Ask, New York
anders.ask@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista