Många barn dör i barnsjukdomar

Fler fattiga barn dör av barnsjukdomar än av aids. Men den internationella vaccinalliansen som arbetar för att motverka dödsfallen har nu vaccinerat 40 miljoner barn sedan starten.

Det innebär många räddade liv. En av de internationella ledarna Jens Stoltenberg, Norges förre statsminister, säger så här om arbetet:

– Det går bra i den meningen att vi har fått ganska mycket pengar och vi har klarat att vaccinera många flera barn. Men det är väldigt mycket som återstår, mycket pengar som saknas och det är fortfarande väldigt många barn som inte blir vaccinerade.

Allians samarbetar
Han samarbetar med bland andra Sydafrikas tidigare president Nelson Mandela. Vaccinalliansen etablerades år 2000 med medlemmar som FN-organen WHO och UNICEF, Världsbanken, läkemedelsindustrin samt representanter för rika och fattiga länder.

Sedan starten räknar nu alliansen med att minst en halv miljon barns liv kunnat räddas med hjälp av vaccinationer mot bland annat hepatit B och gula febern. Men fortfarande dör så många som tre miljoner varje år av vanliga barnsjukdomar som röda hund och mässling. Det är en skandal, tycker Jens Stoltenberg.

– Det är helt oacceptabelt och det är en moralisk katastrof. Vi har vaccinen och vi har kunskapen, det är billigare att göra det.

Hur ser den politiska viljan ut?

– Den kunde ha varit bättre, men det börjar komma pengar. USA, Storbritannien, Norge och Nederländerna har gett en del pengar, Sverige har börjat ge något och det är mycket bra, men vi skulle gärna se att det gick fortfarande och kom mer, naturligtvis, säger Jens Stoltenberg.

800 miljoner dollar om året i tio år behövs, enligt alliansen. USA och Norge ger mest idag.

Sidoeffekter
Förutom att vaccinerna räddar liv så ger de positiva sidoeffekter, säger Jens Stoltenberg. Hälsostationer byggs upp i fattiga länder, där man kan dela ut kondomer för att bekämpa aids och malarianät för att förebygga malaria.

Alliansen når inte alla mål som har satts upp, men arbetar vidare och sätter upp nya mål under vägen för att de vanligaste vaccinerna ska bli tillgängliga för alla. I nästa vecka startar en internationell konferens i Norge om vaccinarbetet.

Beatrice Janzon, Oslo
beatrice.janzon@nrk.no

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".