Indonesien hoppas på ett val utan fusk

På måndag är det presidentval i Indonesien. Det är första gången som indonesierna själva får välja sin högsta ledare. Hoppet är stort att det ska bli ett val utan fusk, trots att Indonesien är ett land känt för mycket utbredd korruption och orena affärer. Oron växer för att fusk kommer att avgöra valet.

I takt med att opinionsmätningarna visar på en allt tätare kamp mellan de två kandidaterna, Indonesiens nuvarande presidenten Megawati Sukarnoputri och hennes tidigare säkerhetsminister Susilo Yudhoyono, så växer oron för att fusk kommer att avgöra.

Ska Megawati Sukarnoputris läger, som ser ut att förlora valet, lockas att retuschera valresultaten för att vinna?

Fusk med siffror
I juli, i första omgången av presidentvalet, ändrades siffror i takt med att de rapporterades in, 116 blev 1 116 till exempel, och en rad valarbetare fick sparken, frågan är om det kan hända igen?

Högst 300 väljare röstar i varje vallokal, ett litet antal och lätt att kontrollera, men när pappret med de räknade rösterna skickas vidare och hamnar i högen med många hundra och sedan 1 000 andra, då kan fusk uppstå.

Resultaten skrivs parallellt in på datorer, men många av Indonesiens tusentals öar har inte ens elektricitet och än mindre datauppkopplingar. Det handlar om en halv miljon vallokaler och över 155 miljoner registrerade väljare.

– Vi kan inte säga att vi inte är rädda för fusk, därför har vi egna observatörer överallt, så att vi kan jämföra våra resultat med de officiella och hoppas att det inte blir stora skillnader, säger Rully Charis, som leder Susilo Yudhoyonos presscenter.

Valobservatörer
EU har en grupp på omkring 200 personer, som övervakar valet, frivilliga grupper som Jimmy Carters center är här och därutöver är det indonesiska valobservatörer, men så sent som igår debatterades budgeten för att skicka ut valarbetare och vittnen.

Chusnul Mariyah, ansvarig för Indonesiens valkommission och datorsystemen är upprörd. Vissa ska flyga sex timmar till sin vallokal. Det är som mellan Dublin och Moskva, säger hon.

– Eliten gillar inte att vi skapar insyn och öppenhet genom datauppgifterna, som gör fusk svårare, säger hon.

Demokrati är nytt i Indonesien
I över 30 år var Indonesien en militärdiktatur. Ett första steg mot demokrati var parlamentsvalet 1999 och direkta val är nytt för dagens indonesier.

Det finns många sätt för politikerna att manipulera, till exempel genom att betala folk för att få deras röst, att sända in medarbetare i vallokalen eller att låta en polis visa hur röstandet går till. Allt förekommer enligt den frivilliga indonesiska valorganisationen KIPP.

Glyn Ford, som är EU:s chefsobservatör tror inte att det är någon skillnad mellan Megawatis och Susilos metoder:

– Ingen är bättre eller sämre än den andra, men jag tror faktiskt inte det blir något valfusk, säger EU:s chefsobservatör.

Alice Petrén, Jakarta
alice.petren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".