Likadana lägenheter kan få olika hyror

Om ett par år kan vi få en helt ny typ av hyreshöjningar i hyreshus. Regeringens utredare föreslår att den som flyttar in i en tom lägenhet kan få betala en betydligt högre hyra än de som redan bor i huset.

Förslaget kritiseras av Terje Gunnarson, ordförande för 154 000 medlemmar i Hyresgästföreningen i Stockholms län.

– Vi tycker inte om modellen att någon sitter i en relativt stor lägenhet med en normalhyra och sedan är det någon som har en mindre lägenhet som har en hög hyra, då är man låst i den lägenheten. Den är ju svår att byta på bytesmarknaden,

Gamla hyresgäster får rabatt
Metoden att höja hyran bara för de nyinflyttade, finns redan i den så kallade trepartöverenskommelsen i januari förra året, mellan Hyresgästföreningen, Fastighetsägarna och allmännyttans Sabo.

Det handlar om höjningar när man är överens om att bruksvärdet ska vara högre för en fastighet, till exempel på grund av husets läge. För att då skydda de som redan bor där, så får bara de nyinflyttade den högre hyran.

De gamla hyresgästerna får en lägre höjning, en så kallad rabatt. Men på sikt ska deras hyror också upp.

Den här metoden att höja hyran tillämpas redan, fast utan stöd i hyreslagen, i Malmö och Linköping. I Malmö sker det hus för hus, i Linköping områdesvis. Det som föreslås nu är att höja lägenhet för lägenhet.

Risk för ”inlåsning”
Modellen ska inte vara tvingande och Hyresgästföreningen i Stockholm hoppas slippa den.

Föreningen har en rad invändningar; bland annat ska andrahandsuthyrning ge den högre hyresnivån, vilket kan locka mindre nogräknade fastighetsägare att via bulvan hyra ut i andra hand.

Regeringens utredare erkänner att det finns en risk för en inlåsningseffekt, men den ska inte överdrivas.

Terje Gunnarsson tycker att risken är påtaglig.

– Det är klart att flyttandet kommer att avta, det kommer att låsa in barnfamiljer i små lägenheter och äldre människor i stora lägenheter fast de kanske har behov av en mindre lägenhet till och med.

Kritik från innerstadsbor
I framför allt Stockholms innerstad har Hyresgästföreningens medlemmar riktat våldsam kritik mot att höja hyran bara på grund av läget. Systemet med högre inflyttningshyror ser kritikerna som ett steg mot marknadshyra. Men den beteckningen vill Terje Gunnarsson inte gå med på.

– Om man tittar på Malmö-Linköpingsmodellen så närmar man sig, inte marknadshyror, men en differentierad hyressättning, och det har vi sagt att vi inte ska medverka till.

En ny lag om hyressättning kan komma tidigast 2006.

Lars-Erik Backman
lars-erik.l.backman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".