Folkpartiet vill slopa försvarets lasregler

Lagen om anställningsskydd, las, bör inte gälla när 5 000 jobb bantas bort inom försvaret nästa år. Det sa Folkpartiets vice ordförande Jan Björklund i Ekots Lördagsintervju. Björklund vill ha en speciallag.

Om principen ”sist in – först ut” skulle gälla, skulle alla officerare under 30 år försvinna och då skulle Sverige inte kunna delta i internationella operationer. Därför vill Björklund ha en speciallag.

– I 16 av 18 europeiska länder har man en särlagstiftning just för försvaret, Norge är det sextonde som just nu inför denna lagstiftning. Det är bara Sverige och Italien som tillämpar samma las på försvaret som på allting annat.

Hittills har regeringen låtit avvisande till det här i de pågående försvarsförhandlingarna.

Regeringen tveksam
Socialdemokraterna har också varit tveksamma till att militär ska kunna hjälpa polisen vid terrorattacker, som de borgerliga kräver. Här är det skotten i Ådalen 1931 som spökar, men Jan Björklund tycker sig se en viss förändring.

– Jag uppfattar att regeringen är på väg att röra på sig och de ser naturligtvis som vi, nämligen, den nya hotbild som finns i hela västvälden vad gäller terrorism.

Närmare EU
Jan Björklund menar att en försvarsbeslutet innebär att Sverige tar ett stort steg in i EU:s militära struktur. Kanske kommer också miljöpartiet och vänsterpartiet att vara med på det beslutet.

– Men de här båda partierna vill ju inte ens att Sverige ska vara med i EU. Och ännu mer är de är emot det som de kallar EU:s militarisering. Om de stödjer försvarsbeslutet som vi vill ha så okej, men de kommer inte att få bromsa några ambitioner att internationalisera det svenska försvaret, säger Jan Björklund.

Björn Elmbrant
bjorn.elmbrant@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista