Farligt bantningsmedel säljs i Sverige

Det farliga bantningspreparatet efedrin som är olagligt att sälja i Sverige har marknadsförts helt öppet i annonser på Aftonbladets hemsida. Bakom preparatet som kallas Synerlin står företag i Stockholmstrakten och det säljs i minst tio butiker runt om i landet.

Efedrin är olagligt att sälja i Sverige och kan ha orsakat över 150 dödsfall. Det har marknadsförts helt öppet i annonser på Aftonbladets hemsida.

– Efedrin är ett stimulerande läkemedel och det innebär att man höjer blodtrycket och ökar hjärtats slagfrekvens. I USA har man till exempel identifierat ett stort antal kvinnor som har dött av hjärnblödning som har kopplats till användningen av efedrin. Det äsger Björn Beerman som är informationschef på Läkemedelsverket.

Säljs i hälsokostbutiker
Företaget som säljer Synerlin kallar sig för Self Omninutrition och har på kort tid lyckats etablera sig som en relativt stor aktör på hälsokostmarknaden.

Synerlins verksamma substans är enligt innehållsförteckningen ephedra sinica, en substans som innehåller det hälsofarliga ämnet efedrin som lett till en rad dödsfall runt om i världen.

Men trots att Läkemedelsverket polisanmält flera internetbutiker som sålt efedrinpreparat har Synerlin snabbt kunnat leta sig ut i hälsokostbutiker, gym och internetbutiker runt om i landet.

Säljs av flera företag
Ekots kartläggning visar att det säljs helt öppet av ett tiotal svenska företag. Flera av dem skyltar öppet med telefonnummer och namn. I vissa butiker toppar Synerlin försäljningsstatistiken.

Efedrin säljs även under andra namn på andra för polisen välkända internetbutiker som också polisanmälts av Läkemedelsverket. Flera av dem ligger i Sverige.

– Tyvärr så verkar polisen vara ointresserad av att jobba vidare med olaglig läkemedelsförsäljning. Vi hade till exempel anmält ett par svenska internetapotek under året. Där har polisen lagt ner förundersökningen, så de har alltså inte prioriterat den typen av ärenden tyvärr, säger Björn Beerman.

Daniel Öhman
daniel.ohman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".