Omkring 200 personer samlades i Sollentuna på lördagen för att protestera mot rasism.

Manifestationer mot rasism

Flera manifestationer har hållits under lördagen till minnet av den 14-årige pojke som mördades vid Norrviken i Sollentuna förra helgen. Vid lunchtid samlades nybildade Sollentunabor mot rasism vid kommunhuset.

Syftet med demonstrationen var att inte låta nazister utnyttja det som hänt, sa en talare som var anonym av rädsla för nazister.

– Vi accepterar absolut inte att Sollentuna blir ett nytt fäste för nazister, så som blev fallet i Salem, sa hon.

Oklarheter om dådet
Vi vet inte ens om det som har hänt i Sollentuna har någonting med rasism att göra, sa en man som lyssnade. Men det är illa nog att barn bär kniv och attackerar varandra. Därför tyckte han att det var viktigt att komma hit idag sa han, trots regn och kyla.

– Vi måste vara allihopa och visa att vi inte bara stänger in oss och väntar på pensionen. Folk måste ju våga röra sig i hela samhället utan att vara rädd för våld, sa han.

Nationaldemokrater
Senare på eftermiddagen demonstrerade anti-rasistiska organisationer i centrala Stockholm under övervakning av stora polisuppbåd.

Senare samlades också Nationaldemokraterna för som de uttryckte det ”en sorgemarsch till mordplatsen”.

Men enligt Annika Gyllfors som talade för ”Sollentunabor mot rasism”, är det inte sorg nazisterna känner.

– De ljuger och försöker dra in 13- och 14-åringar för att hetsa, splittra och skrämma, men vi låter oss inte skrämmas. Vi är här för att få stöd och styrka av varandra. Det är dags att åter ta initiativet, sa Annika Gyllfors i Sollentuna.

Gunilla Österlund
gunilla.osterlund@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".