Lag om otrohet orsakar diplomatisk kris

EU kräver att Turkiet ger klara besked om innehållet i den nya strafflag som håller på att ta form. Den turkiska regeringen vill åter göra otrohet inom äktenskapet straffbart. Men en sådan lag kan försvåra Turkiets möjligheter att bli medlem av EU.

Kommissionären Günter Verheugen, som är ansvarig för EU:s utvidgning begärde på lördagen att Turkiet ger klara besked om innehållet i den nya strafflag om otrohet inom äktenskapet som håller på att ta form.

EU har hotat med att en sådan lag kan försvåra Turkiets möjligheter att bli medlem av EU. Dispyten har gjort relationerna mellan EU och Turkiet ansträngda.

Förslaget har väckts till liv igen
För några dagar sedan såg det ut som om den turkiska regeringen tänkte stryka paragrafen om förbud för äktenskapsbrott ur den nya strafflagen efter hård kritik från EU.

Men lagförslaget har väckts till liv igen på begäran av regeringspartiets konservativa gräsrötter som kräver en strafflag som speglar muslimska traditioner.

På fredagen angrep premiärminister Erdogan EU-kommissionen för att blanda sig i Turkiets inre angelägenheter, och han försvarade den turkiska regeringens rätt att göra otrohet inom äktenskapet straffbart, trots kritik både hemma och utomlands.

Strafflag kan försenas
Tills vidare har hela den nya strafflagen dragits tillbaka. Erdogan pressas hårt av konservativa krafter i sitt eget parti som vill bromsa eller ännu hellre stoppa de reformer som EU kräver som villkor för att starta medlemsförhandlingar med Turkiet.

Den 6 oktober ska EU-kommissionen avgöra om Turkiet demokratiserats tillräckligt för att det ska kunna ges klartecken till förhandlingar. Men ovissheten om den turkiska äktenskapslagstiftningen kan leda till att den nya reformerade strafflag som EU krävt, inte blir klar i tid.

Diplomatisk kris
Ordväxlingen mellan EU och den turkiska regeringen har lett till en diplomatisk kris. På lördagen kallade EU:s utvidgningskommissionär Günter Verheugen till sig Turkiets EU-ambassadör för att få en förklaring.

Konflikten om Turkiets äktenskapslag har skapat problem i relationerna mellan EU och Turkiet, sa Verheugen efter mötet, men han trodde att det trots allt kan komma ett avgörande som väntat den 6 oktober.

Kerstin Brostrand, Bryssel
kerstin.brostrand@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista