FN sätter press på Sudan

FN:s säkerhetsråd antog på lördagskvällen en resolution som ska sätta hårdare press på Sudans regering att stoppa den blodiga konflikten i Darfur-regionen. Resolutionen fick stöd av elva av rådets 15 medlemmar, medan övriga fyra la ner sina röster.

Resultatet av gårdagskvällens omröstning var en framgång för USA, men inte riktigt med den tyngd som amerikanerna hade hoppats på.

Resolutionen hotar Sudans regering med straffåtgärder om den inte lever upp till vissa krav, som att avväpna janjawid-milisen, som anklagas för att ligga bakom många av övergreppen i Darfurregionen, där uppemot 50 000 människor uppges ha dödats och över en miljon befinner sig på flykt.

Hot om sanktioner
Resolutionen innebär också att den afrikanska unionen ska skicka fler observatörer till krisområdet och att generalsekreterare Kofi Annan ska sätta samman en FN-grupp som ska utreda anklagelser om övergrepp och om det som skett är ett folkmord.

Den amerikanske FN-ambassadören John Danforth sa att Sudans regering inte levt upp till tidigare löften om att försöka stoppa tragedin, men USA förväntar sig att den gör det nu.

Samtidigt som Danforth naturligtvis välkomnade godkännandet, så hade USA hoppats på ett större stöd och en tuffare resolutionstext. Hotet om sanktioner lär förmodligen stanna vid just bara ett hot.

Kina går inte med på sanktioner
Den kinesiska FN-ambassadören Wang Guangya gjorde efter omröstningen klart att Kina, som har vetorätt och som tillhörde de fyra som igår kväll la ner sin röst, aldrig tänker gå med på några sanktioner.

– Det är vårt budskap till USA, konstaterade Wang kort och koncist.

Han ansåg att den sudanesiska regeringen visserligen kunde anstränga sig mer, men redan försöker hjälpa till att lösa krisen. Kina har ju anklagats för att främst tänka på sina egna intressen i sanktionsfrågan, eftersom landet importerar olja från Sudan.

Saboterade fredssamtal
De övriga tre som avstod från att rösta var Ryssland, Algeriet och Pakistan, som liksom Kina hade invändningar mot sanktionshotet och mot alltför hård kritik riktades mot Khartoumregimen.

Sudans FN-ambassadör Al-Fatih Urwah sa också att hans regering gör allt den kan, och hävdade att den nya resolutionen saboterat fredssamtalen i Abouja mellan regimen och rebellgrupper.

Resolutionen är så orättvis att den sänder budskapet till rebellerna att de kan göra vad de vill, sa den sudanesiske ambassadören.

I FN-huset fanns i natt ändå en försiktig optimism. Amerikanska diplomater sa att även om resolutionen blev något urvattnad sätter den en extra press på Khartoumregeringen och ger extra stöd till den afrikanska unionens fredsförsök. Andra diplomater var i natt inte riktigt lika optimistiska om utveckligen i Darfur.

Anders Ask, New York
anders.ask@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista