Alla ombord överlevde helikopterkrasch

Det är fortfarande oklart varför en räddningshelikopter med fem personer ombord i natt störtade i Gryts skärgård. Samtliga ombord kunde räddas och är helt oskadda.

Helikoptern var nästan framme vid sitt mål ön Häradsskär i Gryts skärgård där de skulle hämta en hjärtpatient.

Vid inflygningen vid elvatiden på lördagskvällen störtade helikoptern i havet och sjönk. Men alla ombord; fyra besättningsmän och en sjuksköterska, lyckades ta sig ut och simmade till en kobbe.

Där kunde de vid ett-tiden på natten hämtas upp av en räddningshelikopter. Det berättar Christer Ekeroth på flygräddningen i Göteborg.

– Sedan har de simmat till den här kobben. De bedömde själva att det var ett hundratal meter. Det är en andrahandsuppgift, som jag har fått. De satt på en kobbe, på ett litet litet skär, alla fem. Och det var ju underbart att få höra från dem på radion, säger han.

Har lämnat sjukhuset
Besättningen fördes till Visby lasarett för observation, men alla har nu lämnat sjukhuset. Nu på förmiddagen har de också träffats för att gå igenom händelsen. Ingen av dem kan svara på varför helikoptern hamnade i vattnet. Händelsen ska nu utredas av Haverikommissionen.

Helikoptern hittades på förmiddagen på fyra meters djup alldeles nära Häradsskär.

Helikoptern ska bärgas på måndag förmiddag. Haverikommissionen ska sedan genomföra en teknisk undersökning för att se vad som orsakade olyckan.

Det säger Göran Rosvall, jourhavande ordförande i Statens haverikommission till Ekot.

Hjärtpatient fick hjälp
Den hjärtpatient där som hade larmat om hjälp fick i stället med båt och ambulans föras till sjukhus i Norrköping.

Det här var den fjärde helikopterolyckan i Sverige sedan i början av augusti.

Gunilla Österlund
gunilla.osterlund@sr.se

i samarbete med Sveriges Radio Gotland

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".