Borgerlig osämja i Robertsfors

I centerledaren Maud Olofssons hemkommun Robertsfors, där centern vid sidan av socialdemokraterna är största parti, råder allt annat än borgerligt samförstånd.

För snart tre veckor sedan träffades de borgerliga partiledarna hemma hos centerledaren Maud Olofsson i Robertsfors i Västerbotten för att lägga upp taktiken inför valet 2006. Men i Robertsfors råder allt annat än borgerligt samförstånd.

Ingemar Åhman är folkpartiets ledare i Robertsfors.

– Centern står för en politik som vi inte kan stå bakom när det gäller budgetfördelning och ansvar för kommunens ekonomi, säger han.

Socialdemokraterna styr
Trots att de fyra borgerliga partierna har majoritet i Robertfors kommunfullmäktige så är det en socialdemokrat som styr kommunen. Efter valet 1998 har nämligen folkpartiet och moderaterna, understödda av miljöpartiet valt att stödja socialdemokraterna i stället för som tidigare; centern.

Ingemar Åhman tycker att centern slutade att lyssna på sina borgerliga kollegor.

– Vi försökte att framföra vår politik till centern, men det är klart att det var ett stort parti och de var inte villiga att lyssna på oss särskilt mycket.

Tar till sig av kritiken
Rolf Olofsson, Maud Olofssons man för övrigt, är en av de ledande centerpartisterna i kommunen och känner förstås igen resonemanget.

– Vi har ju hört den kritiken och den har vi naturligtvis tagit till oss. Vi har diskuterat det mycket inom centerpartiet och då vi blickar framåt måste vi naturligtvis också omorientera politiken. Men det tycker jag vi redan har gjort under den här mandatperioden, säger Rolf Olofsson.

På samma sätt som partier från höger till vänster på andra platser i landet har enat sig mot socialdemokraterna, har man i Robertsfors alltså gått emot centerpartiet.

Motsättningar
Personliga motsättningar och skilda uppfattningar om vad man ska lägga pengar på har bidragit till oenigheten. Det gäller skolor och åldringsvård i byarna, där centerpartiet har sina sympatisörer eller upprustning av vägar och idrottsplatser i centralorten, där det finns många socialdemokrater och folkpartister.

På de borgerliga partiledarnas möte hemma hos Maud Olofsson var det glada miner när man utlovade gemensamma tag mot socialdemokraterna.

Frågan är om maken Rolf kan lyckas med samma konststycke på lokal nivå.

– Jag har inte tänkt i den banorna, men det skulle säkert bli ett trevligt möte det också, säger han.

Pontus Mattsson
pontus.mattsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".