Slakteri accepterar djurplågeridom

Swedish Meats stora slakteri i Uppsala fälldes i tingsrätten i våras för att regelmässigt ha plågat slaktgrisar med el-påfösare. Domen överklagades genast av Swedish Meats och fallet skulle upp i hovrätten senare i höst. Men nu har företaget plötsligt dragit tillbaka sitt överklagande.

Bondeägda köttjätten Swedish Meats har 60 procent av svensk köttmarknad och omsätter nästan nio miljarder. Företagets storslakteri i ett industriområde i södra Uppsala har på senare år mött hård kritik från olika tillsynsansvariga.

Bland annat polisanmälde kommunens tillsynsveterinär polisanmälde Swedish Meats förra hösten för sättet att regelmässigt driva grisar genom slakteriet med el-påfösare.

Brott mot djurskyddslagen
I april fälldes anläggningschefen Kenny Thor i tingsrätten för brott mot djurskyddslagen.

– Jag tyckte att det var svårt att förstå eftersom vi följt lagen och dessutom har haft planer på att förbättra anläggningen, säger Kenny Thor.

Enligt slakteriets dåvarande överveterinär Björn Arenander använde slakteriet el-påfösare på samtliga grisar från 60-talet ända fram till 2002, därefter på hälften av grisarna. El-påfösare är en sorts stora elpistoler som gör ganska ont, i varje fall på mänska. Ekot har testat.

– Ja, det kändes! Det vred till i huden. Man rycker undan.

Elpåfösaren vrider till ordentligt i midjan och kroppen viker ofrivilligt undan, precis som slaktgrisarna.

”Fallet inte aktuellt längre” Men Swedish Meats överklagade genast den fällande domen i våras till Hovrätten. Elpåfösare var rätt, menade företaget. Då.

Dagen innan Ekot ska komma på reportage drar Swedish Meats plötsligt tillbaka sin överklagan och accepterar därmed tingsrättens fällande dom.

Hampe Mobärg är informationschef på Swedish Meats.

– Fallet är inte aktuellt längre. Reglerna var otydliga och vi har byggt om. Vi har också fått en mycket bättre dialog med myndigheterna, säger han.

Vridande väggar
Anläggningschef Kenny Thor visar hur lugna grisar numera milt puffas mot döden med hjälp av robotstyrda väggar:

– Det är så lite så möjligt mänsklig kontakt med djuren. Lugnt och försiktigt förflyttas djuren med vridande väggar, säger han.

Ni använder fortfarande el-påfösare i anläggningen idag?

– I undantagsfall använder vi det på nöt-sidan, säger Kenny Thor.

Men Uppsala kommuns stadsveterinär, Claes Kihlberg, som polisanmälde el-påfösarna, är besviken över att hovrätten avskriver målet. Besviken eftersom regelverkets vaga klartecken till el-påfösare i undantagsfall nu inte blir prövat i högre instans.

– Jag hade gärna velat att rätten hade gjort en prövning av regelverket. Då kunde det fått en prejudicerande effekt. Problemet kvarstår fortfarande på andra slakterier i landet. Det måste man ha klart för sig, säger han.

Per Gulbrandsen
per.gulbrandsen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".