1 av 2
En polis försöker lugna ner Julia Tymosjenko medan domaren läser upp domen. Foto: Sergei Supinsky/Scanpix.
2 av 2
Protester utanför domstolsbyggnaden i Kiev. Foto: Sergei Chuzavkov/Scanpix.

Tymosjenko dömd till sju års fängelse

I dag dömdes Ukrainas före detta premiärminister Julia Tymosjenko till sju års fängelse för maktmissbruk. Många anser att domen är politisk och riskerar att skada Ukrainas anseende i omvärlden.

Men inne i rättssalen i Kiev var det en kamplysten Julia Tymosjenko som tog emot domen.

– Leve Ukraina, ropade Julia Tymosjenko med ryggen mot domaren, vänd mot tv-kamerorna.

Domaren Rodion Kirejev hade just meddelat domen på sju års fängelse när den förra premiärministern med sin karakteristiska hårfläta avbröt honom och höll ett eget försvarstal.

– Jag kommer att fortsätta kämpa för rättvisa, sade Tymosjenko och menade att Ukraina i och med den här domen återvänt till slutet av 1930-talet - Stalinterrorns värsta år.

Tymosjenko döms för att ha missbrukat sin ställning när hon som premiärminister tvingade igenom ett tioårigt gasavtal med Ryssland 2009. Ett avtal som enligt Ukrainas nuvarande ledning blev alldeles för dyrt.

Enligt dagens dom är Tymosjenko skyldigt det Ukrainas statliga gasbolaget Naftogaz 189 miljoner dollar.

Julia Tymosjenkos advokat Nikolaj Siryj sade efteråt att domen är ett bevis för att det ukrainska rättsväsendet inte står självständigt från makten.

Tidigare, inne i rättssalen, sade Julia Tymosjenko att det inte var domaren, utan president Viktor Janukovitj, som stod bakom domen mot henne.

Både i Ukraina och i omvärlden anser de flesta att rättsprocessen är politiskt motiverad och Viktor Janukovitjs sätt att göra sig av med sin värsta politiska rival - Tymosjenko var den enda som på allvar hotade honom i valet förra året.

Från EU, som just nu förhandlar med Ukraina om ett närmare samarbete, kommer i dag bekymrade kommentarer. Unionens utrikespolitiska talesperson Catherine Ashton säger i en kommentar att domen kan försvåra förhållandet mellan EU och Ukraina.

Fakta: Julia Tymosjenko

Julia Tymosjenko är född i Dnipropetrovsk i Ukraina 1960 och utbildad ekonom. I början av 1990-talet förvandlade hon med sin make ett gammalt statligt oljebolag till energikoncernen EESU, som bland annat handlade med rysk naturgas.

Tymosjenko var en av ledarna för den orangea revolutionen 2004 och utsågs därefter till premiärminister. Hon sparkades 2005 av president Viktor Jusjtjenko. Hon återkom sedan som premiärminister 2007-2010.

År 2010 förlorade Tymosjenko presidentvalet mot ärkerivalen Viktor Janukovytj. Hon häktades i augusti 2011, misstänkt för maktmissbruk, och dömdes den 11 oktober till sju års fängelse.

TT

Hårda anklagelser mot regering

#text=4352888#ledning kritiseras för att begränsa yttrandefriheten och förfölja oppositionen.

"Ville hålla mig från politiken"

#text=4346448#har träffat Julia Tymosjenko.

Johanna Melén, Kiev

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista