"Irakvalet hålls som planerat"

Valet i Irak kommer att hållas som planerat i januari. Det sa premiärministern i den irakiska övergångsregeringen, Iyad Allawi, på söndagen.

Allawi är påbesök i London efter en vecka som har varit en av de blodigaste i Irak på mycket länge.

FN:s generalsekreterare Kofi Annan har i veckan uttryckt tvivel om möjligheterna att genomföra ett verkligt fritt val i januari, men den irakiske premiärministern sade att tidtabellen skall hållas.

– Vi gör allt vi kan för att hålla oss till tidtabellen. Terrorister försöker undergräva vårt arbete men vi är orubbliga, valet skall hållas, sa premiärminister Iyad Allawi.

Kritisk mot FN och media
Tidigare i veckan har han i olika intervjuer antytt att om det i januari finns områden i Irak, som Falluja, där ett val inte är genomförbart, så kan valet komma att hållas ändå i resten av landet. Det nämnde han inte idag, men han bad om hjälp, mer hjälp, från FN.

Allawi var kritisk mot FN. Det är inte förrän alldeles nyligen vi har tagit emot ett sändebud från generalsekreterare Kofi Annan, sa han.

Tidigare på söndagen sa övergångsregeringens utrikesminister Hoshyar Zebari att FN ”inte gör tillräckligt” för att hjälpa Irak. Allawi var kritisk mot media också. De framsteg vi gör är det ingen som rapporterar sade han.

”Den andra irakiska konflikten”
Vid Allawis sida stod premiärminister Tony Blair, som för första gången talade om situationen i Irak nu som ”den andra irakiska konflikten”.

Den första, förra året, råder det passionerat delade meningar om, men i den här, den andra, finns bara en sida att stå på, sa Tony Blair.

Agneta Ramberg, London
agneta.ramberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".