Så blir du ren av älg

I Södra Lappland pågår ett något annorlunda sidospår av älgjakten. För tredje året i rad är det älgfettsfestival i Malå-Vännäs. Älgfettsfestival är lika med tvåltillverkning och fest, rensoppa och hårt arbete.

Här samlas folk från hela landet för att skära det vita fettet i små kuber och sedan stoppa det i grytan.

Det är Monica Blomqvist som startat alltihop.

– Nu häller jag fettet genom strålsilen. När jag gör tvål på det så smälter jag fettet och blandar det med olivolja, hälften av varje, Jag blandar det smälta fettet med lutlösning, då reagerar det med fettet, då får jag tvål. Det är helt enkelt att använda något som skulle kastas bort, för man slänger ju det här på slakteriet annars, säger hon.

Storkok
Det luktar fett på sydsluttningen ner mot Brunträsk. Det kokar och bubblar och sprätter från den stora kitteln. Det är älgfettsfestival i Malå-Vännäs i Södra Lappland.

Någon rör i grytan. Ett helt gäng står och hackar och skär. Ett kilo fett ger 40 tvålar. En älg ger kanske tio kilo fett.

Gammal kunskap
De som samlats kommer från hela landet, från Västerås, Göteborg, Umeå och till och med Finland och så Malå-Vännäs förstås. Det är människor som vill lära sig mer om hur man gjorde förr. Anja Kjellson är en av dem.

– Jag är ju från jägarsidan, så det här är ju ett sätt att ta vara på mer än bara köttet och skinnet. Man gjorde ju tvål på alla gårdar förr. Nu är det ju ingen som kan göra tvål, inte i min vänskapskrets i alla fall. Det här är ju den mest ekologiska tvålen man kan få av fria älgar, säger hon.

Agneta Kellgren, Umeå
agneta.kellgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".