"Skattesystemet för komplicerat"

Socialdemokraterna och stödpartierna plottrar för mycket i skattesystemet. LO:s chefekonom Dan Andersson anser att systemet blivit för komplicerat och svårt att överblicka.

– Det var bättre som det var för tio år sedan när man hade mer enhetliga skatter för alla varugrupper. Nu har vi fått ett skattesystem som plottras sönder av olika intressegrupper; kulturskatter, miljöskatter, jordbruksskatter.

– Det är en olycka för skattesystemet när varje intressegrupp får anpassade skattesystem till sina intressen och villkor, säger Dan Andersson.

I början av 90-talet reformerades och förenklades skattesystemet under devisen ”hälften kvar”. Men LO:s chefsekonom hävdar att den enkelheten och rättvisan som det innebar, är på väg att förstöras av regeringens och stödpartiernas många ändringar av olika skattesatser.

Flera partiuppgörelser
Sedan samarbetet mellan regeringen och stödpartierna vänsterpartiet och miljöpartiet startade, har de gjort upp om en rad förändringar, till exempel överenskommelsen om en grön skatteväxling, där skatterna på fordon och drivmedel höjs och där höjningen samtidigt kompenseras av en höjning av grundavdraget i inkomstskatten.

– Det visar hur skattepolitiken blir plottrig, och hur ska skatterna sättas beroende på hur man bor och så vidare. Man kan inte ha så många mål med ett enda verktyg som skatterna, man överanstränger skattesystemet och orsakar andra snedvridningar i ekonomin. Skattesystemet kan främst användas för att finansiera offentliga utgifter, säger Dan Andersson.

Hot mot skattesystemet
Dan Andersson hävdar att ingen, vare sig ekonom eller miljöexpert, på allvar menar att den gröna skatteväxlingen fungerar effektivt.

Han ser den och sänkningen av förmögenhetsskatten som ett hot mot de grundläggande principerna i det svenska skattesystemet; likformighet, enkelhet och rättvisa.

Inga-Lill Hagberg
inga-lill.hagberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".