Stark kritik mot egyptisk militär efter massakern

1:50 min

Kritiken mot militären i Egypten tilltar efter söndagens massaker på kristna kopter i Kairo. Det står nu klart att inga soldater sköts ihjäl av demonstranter som man först påstod, och kraven ökar nu på att militärrådet avgår.

I samband med begravningsceremonierna för de döda i den koptiska katedralen, hördes rop på att militärledaren Tantawi inte bara skulle avgå, utan ställas inför rätta och dömas till döden.

Folket kräver dödsstraff för Tantawi, ropar unga kopter som bär på kors och kristusbilder i en procession från sjukhuset till katedralen.

En ung muslimsk kvinna som kommit för att visa sitt stöd för kopterna säger att om det kommit något gott ut av denna tragedi så är det att folkets naiva tilltro till militären nu är fullkomligt utraderad.

I dag avgick Egyptens finansminister i protest mot hur regeringen hanterat arméns massaker på demonstrerande kopter. Och alla ledande politiker och politiska partier fördömer militärrådet och kräver att makten tas ifrån dem och överlämnas åt ett civilt presidentråd under övergångsperioden.

Det är ingen skillnad mellan Egypten och Syrien i det här läget, sa en ung politiker, nu vet vi vad som händer den som sätter sig upp mot militären.

Samtidigt står det klart att den statliga televisionen spred rena lögner under protesternas första timmar i söndags kväll, när programledaren Rasha Magdy med stor upprördhet hävdade att de koptiska demonstranterna öppnat eld mot tre egyptiska soldater, vilket inte var sant.

Flera andra journalister och programledare vid egyptisk tv har uttalat sig och sagt att de skäms över att arbeta för en institution som sprider lögner och hetsar till inbördeskrig.

Inte minst som militären under tiden stormade flera av de självständiga satellitkanalerna och stoppade deras direktsändningar av militärens attacker mot kopternas demonstration.

Cecilia Uddén, Kairo

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista