Sjukfrånvaron argument för Saabs framtid

Under de mest intensiva diskussionerna om Saab Automobils framtid i Trollhättan kommer Saabs vd Peter Augustsson med krav om att regeringen måste hjälpa till att minska sjukfrånvaron på Saab.

– Minskas sjukfrånvaron, ökar nämligen chanserna ännu mer att få produktionen till Trollhättan, säger Augustsson.

– Vi har ett stort jobb att göra internt med våra arbetsplatser för att få ner frånvaron. Det måste ske i samarbete med regering och samhället för att totalt sett få ner sjukfrånvaron. Det går inte bara enbart att företaget jobbar för det eller bara samhället. Det måste vara en kombination, säger Peter Augustsson.

Hur ska regeringen hjälpa er med det?

– Skapa förutsättningar för oss företagare med ett stöd till rehabilitering och att inte stifta in möjligheter för att vara borta från arbetet som skapar ett flexibilitetsproblem med mera. Det finns en rad olika saker.

Sjukfrånvaro ett minus
Inom någon månad ska ledningen för Saab presentera sina argument för att få tillverkningen av både uppföljaren till Saab 9-3 och Opel Vectra till Trollhättan.

Kampen står ju som bekant mellan Trollhättan och Rüsselsheim i Tyskland och gäller en produktion av 300 000 bilar per år.

Det gäller att komma med så goda argument som möjligt och då är hög sjukfrånvaro ett klart minus, särskilt korttidsfrånvaro.

”Ingen regeringsfråga”
Saab-vd:n tycker därför att staten med regeringen ska göra det lättare och därigenom hjälpa företagen att få sjukskriven personal tillbaka till jobbet, kanske genom rehabiliteringsbidrag, eller andra åtgärder. Mer tydlig än så vill GM:s man i Trollhättan inte vara.

Exakt hur stor sjukfrånvaron är på Saab Automobil vill ledningen heller inte ange.

Metallklubben på Saab med ordföranden Paul Åkerlund, erkänner utan omsvep att sjukfrånvaron är hög, men att det är en regeringsfråga, det är Paul Åkerlund tveksam till.

– Jag tycker att vi ska försöka arbeta med den här saken, men jag tror inte att man ska ropa på staten. Jag tror att man får gå lite djupare med det, säger han.

Jan Andersson, Göteborg
jan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".