Israel och Hamas överens om fångutväxling

1:59 min

Den världsberömde israeliske fången Gilad Shalit är på väg att friges. Shalit, som varit Hamas fånge i Gaza i över fem år, kommer att friges i utbyte mot 1 027 palestinska fångar i israeliska fängelser.

Överenskommelsen, som träffats med hjälp av egyptisk medling, är en pr-seger för såväl Benjamin Netanayhau som Hamas - båda har hamnat i bakvattnet under den arabiska våren och efter applåderna för Mahmoud Abbas i FN.

Gilad Shalit har varit ett öppet sår i Israel sedan han tillfångatogs i en räd den 25 juni 2006. Då var han en 19 år gammal soldat. Sedan dess har varken hans familj, Röda Korset eller någon annan humanitär organisation haft kontakt med honom. Det enda livstecknet har varit en video som släpptes för två år sedan när en överenskommelse såg ut att vara nära.

Nu kommer han hem och hela Israel jublar. Det är en stor framgång för Netanyahu, trots att vissa kritiker menar att samma överenskommelse hade kunnat träffas för två år sedan. Då vägrade Israel, men i dag är landet svagare och Netanyahu använde också den för Israel så obehagliga arabiska våren som förklaring till att detta kanske var sista chansen att få loss Shalit - innan hela regionen tas över av extremister.

Över 1 000 palestinska fångar friges ur Israels fängelser i utbyte mot Shalit. Deras anhöriga jublar. Vissa fångar har suttit inne i flera decennier och Israel håller 6 000 palestinier bakom galler.

Trots att de mest kända fångarna, som till exempel Fatahmedlemmen Marwan Barghouti, enligt uppgift inte kommer att släppas, är överenskommelsen en seger för Hamas vars popularitet dalat de senaste veckorna när strålkastarljuset och folkets uppskattning riktats mot den palestinske presidenten Mahmoud Abbas efter utspelet om en palestinsk stat i FN - ett utspel som Hamas motsatte sig. I Gaza straffade man till och med kaféägare som lät tv:n stå på när Abbas talade i FN. Men här har Hamas återigen visat på politisk skicklighet och budskapet är: Mahmoud Abbas har förhandlat med Israel i åratal, men aldrig lyckats få loss några av våra systrar och bröder ur israeliska fängelser.

De palestinska fångarna kommer att friges i två etapper. 450 fångar ska släppas innan Shalit överlämnas till Israel och ytterligare 550 fångar ska friges inom två månader.

Cecilia Uddén, Kairo

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista