Greps som 19-åring i spektakulär räd

Gilad Shalit, då en 19-årig korpral, greps under en räd den 25 juni 2006 av militanta palestinska aktivister, bland annat från Hamas.

De grävde en tunnel ut ur Gaza, attackerade en israelisk militär postering, dödade två soldater och tvingade Shalit att följa med dem tillbaka över gränsen.

Shalit hade då genomfört ett år av den treåriga militärtjänsten. Familjen, som bodde i en liten by i norra Israel, var också franska medborgare.

Strax efter gripandet inledde Israel en militär offensiv mot Gaza i syfte att frita honom. Omkring 300 palestinier och många israeler dog.

Shalits familj satte upp ett tält i protest utanför premiärministerns kontor i Jerusalem, för att sätta fokus på sonens öde.

Shalit har sedan dess använts av Hamas som en bricka i ett förhandlingsspel för att få palestinska fångar i israeliska fängelser frigivna. Han var den första israeliska soldaten som tillfångatogs av palestinska, militanta aktivister sedan 1994, då Hamas tog Nachshon Wachsman som fånge. Wachsman dödades under ett fritagningsförsök.

Det sista livstecknet från Gilad Shalit var ett videoband som släpptes i september 2009. Det visade en blek och mager Shalit som vädjade för sitt liv. Han hade inte fått ta emot några besök, varken från sin familj, Röda korset eller någon humanitär organisation.

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista