Protestval mot Schröder

Delstatsvalen i Tyskland på söndagen blev ett protestval mot förbundskansler Gerhard Schröder. Tyska tidningar kallar valresultatet för sorgligt.

Sorgligt men förväntat, så kan man sammanfatta kommentarerna i måndagens tidningar i Tyskland angående gårdagens delstatsval i de östra delarna.

Högerextremister gick i fram både i Sachsen och Brandenburg. Förklaringen ligger, enligt de flesta, i den uppgivenhet och pessimism som präglar livet i det forna öst. Valrörelsen har varit i en avspegling av stämningen där.

Stoppa försämringar i a-kassan
Hög arbetslöshet och brist på svar från de etablerade partier på hur den ekonomiska krisen kan lösas har öppnat för NPD, det nynazistiska partiet, som fick 9 procent i Sachsen. Partiet plockade väljare från både socialdemokrater och kristdemokrater.

Liksom exkommunisterna handlade NPD:s kampanjen om att stoppa de försämringar av arbetslöshetskassan som införs vid årsskiftet. Enligt valforskare har partiet lyckats i sin strategi att både nå aningslösa förstagångsväljare och samla protestväljarna.

I Brandenburg, blev PDS, exkommunisterna, med sina 28 procent delstatens andra största parti efter socialdemokraterna och inte heller detta noteras med någon större förvåning.

Förstår inte att DDR försvunnit
Inför söndagens val visade opinionsmätningar att PDS kunde få upp till 35 procent och bli det största i regionen. Nu blev det inte så, men det visar att människor i öst, med måndagsdemonstrationer och ständiga jämförelser med DDR-tiden, fortfarande inte förstått att det gamla DDR har gått under, är en kommentar.

Valet blev ett protestval mot den sittande regringen i Berlin och förbundskansler Gerhard Schröders reformprogram Agenda 2010

Kristian Åström, Berlin
kristian.astrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista