USA och Syrien blir vänner

USA söker nu kontakt med Syrien i försöken att stabilisera situationen i Irak. Närmandet mellan länderna kan resultera i gemensam patrullering av gränsen mellan Syrien och Irak.

Syrien är ett av de länder i Mellan Östern som USA har riktigt dåliga relationer med. Men nu har tjänstemän från både utrikesdepartementet och försvarshögkvarteret Pentagon i Washington besökt den syriske presidenten Bashar al-Assad för att känna av om stämningen i Damaskus är sådan att ett samarbete är möjligt.

Gemensamma militärpatruller
Enligt Times Magazine, som skriver om mötet, var president al-Assad intresserad. Tidningen citerar en amerikansk regeringskälla som säger att det här kan leda till gemensamma amerikansk-syriska militärpatruller längs den omkring 60 mil långa gränsen mellan Syrien och Irak.

Gränsen går till stora delar genom obefolkade ökenområden och man misstänker att över den här gränsen kommer både motståndare till ockupationen av Irak, deras vapen och pengar in i Irak. Detta vill amerikanerna stoppa.

För det behöver man hjälp av Syrien som är ett land som USA anklagar för att stödja terrorism, till exempel genom att hjälpa dom palestinska grupper som vill utplåna Israel.

Brott mot mänskliga rättigheter
Listan över Syriens brister innehåller också brott mot mänskliga rättigheter, försök att utveckla massförstörelsevapen och inblandning i Libanons inre angelägenheter. USA har också infört ekonomiska sanktioner mot Syrien.

Den syriske presidenten Bashar al-Assad, har vid några tillfällen visat sig intresserad av en dialog både med USA och Israel. Han har tidigare bett USA att hjälpa till att få Israel till förhandlingsbordet om fred. Hittills dock utan ett synbart resultat. Däremot kommer, enligt Time Magazine, diskussionerna om det militära samarbetet mellan Syrien och USA att fortsätta.

Christer Fridén, Amman
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".