Indonesier går till val för första gången.

Maktskifte i Indonesien

I Indonesien ser det ut att bli ett skifte på presidentposten. Det preliminära valresultatet visar att Megawati Sukarnoputri får lämna över makten till sin tidigare säkerhetsminister Susilo Bambang Yudhoyono.

Rösterna har räknats ihop ganska raskt efter att vallokalerna stängde timme efter timme från öst till väst i de olika tidszonerna i detta långsmala Indonesien. Det preliminära valresultatet pekar på att Indonesiens president de kommande fem åren heter Susilo Bambang Yudhoyono.

Datorer räknar rösterna
Först den 5 oktober fastställs det officiellt men den numera datoriserade röstrapporteringen ger ganska lite utrymme för förändring.

Indonesiens nye president är 55 år gammal. Han är tidigare general och var Megawatis säkerhetsminister fram till i mars, då han lämnade regeringen efter meningsskiljaktigheter med sin chef och i stället valde att utmana Megawati som president.

En gång tidigare har han lämnat regeringen, då också i dispyt med dåvarande presidenten och detta har gett honom ett rykte av integritet. Yudhoyono är beredd att offra sin egen ställning för vad han tror på. Det kan ha betalat sig.

Tv spelar stor roll
I ett land där tv:n är främsta källan för information och påverkan, har Yudhoyono också haft ett självklart försprång med karisma och stil jämfört med Megawati som snarast skyr offentligheten.

Vad gäller ideologi och politik är skillnaderna inte stora mellan de två men Yudhoyono hanterade terrordådet i Bali 2002 med fast hand och bedöms också ha gjort skarpare uttalanden efter attentatet för elva dagar sedan utanför Australiens ambassad. Vi behöver en stark ledare, en militär, har många sagt här de senaste dagarna.

Förutom säkerhetsproblemen blir hans tuffaste uppgift att få fart på ekonomin och rensa bort korruption.

40 procent av indonesierna är utan jobb eller undersysselsatta, utländska investeringar har sjunkit och grannländerna drar ifrån.

Alice Petrén, Jakarta
alice.petren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista