Större vinst på mobilsamtal i Sverige

Trots att priserna på mobilsamtal har fallit i Sverige det senaste året är det väsentligt dyrare att ringa med mobiltelefon i Sverige än i Finland, Norge och Danmark. En anledning är att vissa svenska mobiloperatörer har dubbelt så hög vinst som danska.


Det finns flera skäl till att priserna på mobilsamtal är högre i Sverige menar Anders Sten, chef för privatkunder på Comviq.

– I Sverige t ex är det ganska stort fokus på mobiltelefoner och köpa in den till ett subventionerat pris. I de fallen är det vanligt att man gör det till något högre månadsavgift. Den möjligheten är mycket mindre i exempelvis Danmark där man inte kan ha en längre bindningstid, säger Anders Sten.

I butikerna säger de att det snarare är fråga om en avbetalning istället för en subvention. Vad har du för kommentar till det?

– I vårt fall har vi väldigt låga så kallade förhöjda månadsavgifter men du får ju dem i samband med att du köper en telefon så delvis tycker jag att resonemanget är riktigt, säger Anders Sten, Comviq.

Stora geografiska skillnader
Även Marie Ehrling, som är Sverigechef på TeliaSonera, anser att det finns skäl till att priserna på mobilsamtal är högre i Sverige:

– Konkurrensläget har varit lite olika i de olika länderna, regleringarna har varit olika. Det finns också en geografisk skillnad, det kostar mer och det krävs en större täckning i ett land som Sverige än i ett land som Danmark. Alla de här skillnaderna påverkar hur priserna ligger totalt sett på de olika marknaderna, säger Marie Ehrling.

Högre pris ger högre vinst
Men att prisskillnaderna skulle bero på att det är dyrare att bygga mobilnät i Sverige och att svenska mobiloperatörer subventionerar priset på mobiltelefoner, när kunderna byter abonnemang, är inte hela sanningen, medger Marie Ehrling. Det finns också samband mellan hur hög vinst mobiloperatörerna gör och de priser kunderna får betala.

– Prisjämförelsen kan självklart spela in på det men det handlar också om kostnadsläge, hur infrastrukturen är, hur kunderna väljer att önska sig service och kvalité. Det finns en hel mängd olika saker som spelar in här.

Dubbelt så hög vinst i Sverige
Priserna påverkar alltså vinsten. Tittar man på de senaste resultatrapporterna från Telia och Tele2/Comviq visar det sig att vinstmarginalen är drygt 40%. Med andra ord så blir 40 kronor av varje hundralapp kunderna betalar för att ringa vinst. I Danmark tjänar de två största mobiloperatörerna, TeleDanmark och Sonofon, bara hälften så mycket.

Men så är också samtalspriserna väsentligt lägre. Enligt Ekots granskning kostar det i genomsnitt 1,13 per minut att ringa med mobilen i Danmark, medan priset i Sverige ligger på 1,76.

”Priserna måste pressas”
Det är inte bara i Danmark det är billigare att ringa mobilsamtal än i Sverige, även i Norge och Finland är priserna lägre. Så ska det inte behöva vara säger infrastrukturminister Ulrika Messing:

– Den här prisjämförelsen är viktig för oss, en signal att titta på vad vi mer kan göra i Sverige, både med den lag som finns för att pressa operatörerna men också eventuellt med en skarpare lagstiftning.

– Det är inte rimligt att vi i Sverige betalar mer för samma typ av tjänster som man gör i Finland eller Danmark utan det är viktigt att vi också här pressar priserna, säger Ulrika Messing, infrastrukturminister med ansvar för mobiltelefoni

Thorbjörn Carlsson
thorbjorn.carlsson@sr.se
Erik Palm
erik.palm@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".