Trots goda tider måste staten låna

På måndagsförmiddagen presenterade regeringen statens budget för nästa år. Finansminister Bosse Ringholm följde traditionen och gick med budgeten i handen över bron till riksdagen i fotoblixtarnas sken. Trots goda tider måste staten låna 64 miljarder i år.

Det är goda tider och bra fart i ekonomin just nu. Ändå måste staten låna stora summor, nästan 64 miljarder kronor i år och knappt 40 miljarder nästa år. Regeringen, vänsterpartiet och miljöpartiet har kommit överens om en rad nya satsningar och staten klarar inte utgifterna.

Bosse Ringholm säger att lånen behövs för att klara jobben.

– Det är goda tider i alla avseenden. Vi har god produktion och vi har låg inflation. Vi har tyvärr inte fler jobb och det är därför regeringen satsar på att få fler jobb. Då är lån av den statliga ekonomin en bra investering. Det är den bästa investeringen man kan göra för att få fler jobb.

Konjunkturinstitutets generaldirektör är kritisk och säger att staten drar på sig nya ränteutgifter i ett läge då Sverige får allt äldre. Vad svarar du på det?

– Mitt svar till det är att det vore oansvarigt att inte under en högkonjunktur inte satsa på fler och nya jobb. Vi kan inte passivt sitta och vänta på jobben, de måste fram. Vi vet att många kommuner och landsting brinner för att klara sina jobb, se till att det blir fler vårdbiträden och lärare.

Storsatsning på kommuner
Satsningarna från regeringen, vänsterpartiet och miljöpartiet är kända sen tidigare. Bland annat får kommunerna sex miljarder extra nästa år och sju miljarder 2007.

Skatterna sänks. Förmögenhetsskatten lindras och arvs- och gåvoskatten slopas. Även inkomstskatterna sänks, med en eller två hundralappar i månaden för de flesta.

Familjerna får högre barnbidrag och flerbarnstillägg år 2006, och skiljda föräldrar får höjt underhållsstöd. Den högsta ersättning som föräldralediga kan få höjs kraftigt, fler kommer att få ut 80 procent av lönen.

Samtidigt blir bensin och diesel dyrare och det blir dyrare att värma huset med el. 

Oppositionen kritisk
Efter budgetspromenaden började debatten i riksdagen om budgetförslaget, som inte helt oväntat möttes av stark kritik från oppositionen.

De ekonomiska talesmännen, moderaternas Mikael Odenberg och kristdemokraternas Mats Odell, kritiserade regeringen för att öka på statsskulden för att klara alla nya uppgifter i budgeten.

– Herr talman. Detta är en valbudget fast det inte är valår. Det är en budget för överhettning. Vi har fått en utgiftskoalition mellan socialdemokrater, vänsterpartister och miljöpartister som är mycket dyrbar för folkhushållet, sa moderaternas Mikael Odenberg

– Bosse Ringholm lånar för att men har inga som helst reserver för att klara av nästa lågkonjunktur, sa kristdemokraternas Mats Odell.

Fredrik Furtenbach
fredrik.furtenbach@sr.se
Inga-Lill Hagberg
inga-lill.hagberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista