Juholt kan ha fått dubbel ersättning för bilresor

1:39 min

Det kommer nya uppgifter om att Socialdemokraternas partiledare Håkan Juholt har sökt ersättning från riksdagen för resa med egen bil, samtidigt som riksdagen betalat hans hyrbil.

Riksdagsledamöterna bestämmer själva vilka tjänsteresor de ska göra i Sverige och på vilket sätt. De ansöker därefter om reseersättning till riksdagsförvaltningen.

avslöjar i dag att Håkan Juholt vid två tillfällen låtit riksdagen betala en hyrbil under samma period som han sökt och fått milersättning för egen bil.

Håkan Juholt har skriftligen till riksdagsförvaltningen hävdat att han åkt egen bil från Oskarshamn till Stockholm den 18 februari 2007. Samtidigt visar en faktura från hyrbilsfirman att han har en hyrbil på riksdagens bekostnad just den eftermiddagen.

Drygt en månad senare händer samma sak. Då reser han från Stockholm till Oskarshamn och får ersättning för egen bil samtidigt som riksdagen betalar en hyrbil.

Det finns fler resor som väcker frågetecken. Ekots genomgång av Juholts reseräkningar visar att han också i februari 2008 har en hyrbil samma dag som han begärt och fått ersättning för resa egen bil mellan Oskarshamn och Stockholm.

Sedan tidigare granskas Håkan Juholts hyresbidrag av åklagare. Chefsåklagare Stefan Göransson säger till Ekot att han i dag inte kan svara på om Juholts resor också ska granskas.

Förhör ska hållas i utredningen i dag. Det är enligt åklagaren ännu oklart om Håkan Juholts bidrag för dubbelt boende kan räknas som brott eller inte. Besked i frågan väntas de närmaste dagarna.

Ekot har utan resultat sökt både Håkan Juholt och den berörda chefen inom riksdagsförvaltningen.

Under morgonen har även Juholts dubbla reseersättningar hamnat på polisens bord. Två privatpersoner har polisanmält honom för trolöshet mot huvudman, skriver

Bo Göran Bodin

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista