Arbetsförmedlingen varnar för ökad arbetslöshet

0:47 min

Trycket från den europeiska krisen börjar märkas på arbetsmarknaden. Arbetslösheten har sjunkit, men Arbetsförmedlingen varnar för att det snart blir sämre tider.

– Vi kan se en tydlig utplaning nu. Vi kan också se tendenser till att det viker neråt, men det gör det ändå från en ganska bra nivå, både när det gäller platsinflödet som varit högt med god efterfrågan och när det gäller varslen som varit låga en längre tid, säger Clas Ohlsson, som är analyschef på Arbetsförmedlingen.

Arbetslösheten i september var 8,1 procent, lägre än samma siffror förra året. Men det kanske inte blir bättre än så, för antalet varsel har börjat öka och inflödet av nya jobb minskar.

– I början av nästa år kommer vi att se tydligare statistik som visar på att arbetsmarknaden har försämrats, både att sysselsättningen har minskat och att arbetslösheten börjat stiga mer påtagligt, säger Clas Ohlsson.

Per Wikström

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista