1 av 2
Foto: Pontus Lundahl/Scanpix.
2 av 2
Grafik: Veckan som fick förtroendet att rasa

Partimötet kan avgöra Juholts framtid

1:36 min

Läget för Socialdemokraterna och partiledaren Håkan Juholt beskrivs nu som fruktansvärt allvarligt av socialdemokrater i den centrala ledningen, som Ekot har talat med. Under fredagen samlas partiets verkställande utskott. Det mötet uppfattas nu som avgörande för om Håkan Juholt kan vara kvar som partiledare.

Ekot talade på torsdagen med personer i Socialdemokraternas högsta ledning. Efter den utdragna debatten om Håkan Juholts hyresersättning för övernattningsbostaden, och i dag om dubbla ersättningar för bilresor, och allmän irritation i riksdagsgruppen efter flera politiska händelser, finns det personer i partiets högsta ledning som säger till Ekot att läget nu är kört för Juholt.

Enligt Ekots källor har personer som Juholt har förtroende för försökt föra samtal med honom om det allvarliga läget, och det finns förhoppningar om att han självmant ska avgå.

Det ska också ha förekommit informella diskussioner mellan ledande socialdemokrater om att införa en tillförordnad partiledare som i ett övergångsläge kan ta över efter Juholt. Namn på en tillförordnad ledare ska också ha diskuterats.

Men diskussionen om att låta en tillförordnad ledare ta över, känner inte alla i ledningen igen och en kongressvald ordförande kan egentligen bara avsättas av kongressen.

De som inte diskuterat en tillförordnad ledare beskriver ändå läget som "fruktansvärt allvarligt".

På fredagen hålls det möte med partiets högsta organ mellan kongresserna, det verkställande utskottet. Hur det mötet slutar sägs ha mycket stor betydelse för Juholts framtid.

Den bild som Ekots källor ger är att så fort de på något sätt uttrycker stöd för Juholt, får de oerhört mycket kritik från allmänheten.

Besvikelsen bland socialdemokratiska gräsrötter beskrivs som enorm, och det är en situation som inte håller i längden.

Själv var Håkan Juholt på torsdagen sparsam med kommentarer. Han  var med i en sedan länge inplanerad intervju i P4 Extra. Där gav han beskedet att han absolut inte tänker avgå.

Fråga

Mats Eriksson

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista