Samkörda register ska stoppa bedrägeri

Försäkringskassan i Kalmar anser att det behövs samkörning mellan olika myndighetsregister för att stoppa bidragfusket. Efter de omfattande fall av bedrägerier som avslöjats i Kalmar vill försäkringskassan utreda de kryphålen.

– De som har gjort det här har ju valt att blåsa försäkringskassan, a-kassan, skattemyndigheten och sannolikt alla myndigheter man kan för att optimera sin egen vinning. Det krävs ganska kraftfulla resurser både från försäkringskassan och andra myndigheter för att få bukt med en sådan härva, säger Erik Kärnekull, direktör på försäkringskassan i Kalmar.

Komplicerade fall
Det är åtta fall av bedrägerier som nu har polisanmälts. Det rör sig exempelvis om bostadsbidrag grundat på falska adresser, personer som fått sjukpenning samtidigt som man arbetet och fått a-kassa eller som fått förtidspension och ändå drivit ett företag.

Flera av fallen är komplicerade med flera inblandade där man tycks ha gjort allt för att mjölka försäkringssystemet på pengar. Som mest handlar det om en miljon kronor. Enligt Erik Kärnekull är en orsak till att bedrägerierna lyckats att den ena myndigheten inte känner till vad den andra beslutar.

– När man kan bedriva aktiv näringsverksamhet som kräver 600 årsarbetstimmar i insats samtidigt som man är förtidspensionerad på heltid och staten har tagit över försörjningsansvaret tyder det på att det brister i informationen mellan myndigheterna. Hade vi kunnat utbyta information på en ganska grundläggande nivå så hade det här aldrig hänt, säger Erik Kärnekull.

Inte unika
Även om fallen Kalmar är omfattande är de inte helt unika i landet. En del samkörningar av register görs redan men fortfarande finns det luckor i systemet. Försäkringskassan i Kalmar hoppas nu få regeringens tillstånd att utreda i vilken mån man kan öka samkörningen mellan olika register.

– Vi har pratat med andra myndigheter, polis, åklagare och länsarbetsnämnden till exempel, om möjligheterna att få göra en förstudie och kartlägga vilken information vi skulle behöva byta med varandra för att förekomma bedrägeriförsök. Syftet är ju att upptäcka bedrägerierna innan de blir verkställda. När folk väl har börjat få ut pengar blir de väldigt snabbt omöjliga att få tillbaka, säger Erik Kärnekull, direktör på försäkringskassan i Kalmar.

Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".