Yukos stoppar oljeleveranser till Kina

Ryska oljejätten Yukos slutar leverera olja till Kina. Dagsleverenserna på 100 000 fat upphör från och med idag. Yukos säger sig inte kunna betala för transporterna. Världsoljepriserna steg som en följd av nyheten.

Det hårt ansatta privatägda bolaget är Rysslands största oljeexportör med en produktion på 1,7 miljoner fat per dag.

Företaget för just nu en rättslig kamp med ryska staten - en kamp som inneburit att en stor del av företagets tillgångar frusits. Därför kan inte oljebolaget betala det ryska statliga monopol Transneft som står för all oljetransport på export. Råoljeleveranserna per järnväg till Kina ställs därför in på obestämd tid.

Bolaget kan varken betala export eller transportavgifter heter det. Beskedet ses dock också som politiskt. Ett försök att pressa den ryska regeringen inför den kinesiske premiärministerns besök i Moskva och president Putins statsbesök i Kina i oktober.

Varken ryska Transneft eller mottagarna i Kina var dock informerade om ett avbrott i leverenserna, vilket kan tyda på att det är ett politiskt utspel.

Yukos står för lejonparten av den ryska oljeexporten till Kina. Yukos avbryter nu 60 procent av sina Kinaleveranser.

Samtidigt hoppas ryska regeringen öka oljeexporten till Kina ännu mer. Redan är Ryssland en av de fyra största oljeexportörerna till Kina och exporten ökar. Under första halvåret 2004 stod Ryssland för mer råolja till Kina än under hela 2003, då fem miljoner ton rysk råolja skeppades.

Det mesta av den en miljon fat per dag som Yukos exporterar går dock till Europa och någon risk att dessa leverenser upphör finns ännu inte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista