EU-inträde viktigt för kvinnor i Turkiet

I Turkiet ligger nu en rad viktiga reformer av landets lagar på is efter bråket om det kontroversiella förslaget att göra otrohet straffbart. Förseningen kan lägga hinder i vägen för Turkiets möjligheter att komma med i EU.

Det vore djupt olyckligt om Turkiets medlemsskap i EU försenas, säger Fatmagül Berktay, professor i statsvetenskap och en av Turkiets mest kända feminister.

Både de tänkta lagförändringarna och EU-medlemskapet är mycket efterlängtade, inte minst av landets kvinnor.

Det turkiska parlamentet stod just i begrepp att anta genomgripande lagändringar som kvinnor i Turkiet har kämpat för i årtionden.

Strängare straff för våldtäkt
De nya lagarna innehåller bland annat strängare straff för våldtäkt och sexuellt ofredande, att våldtäkt inom äktenskapet ska vara ett brott vilket det inte är idag, och också strängare straff för hedersmord. Sådana mord har tidigare fått mildare straff än andra med begrepp som tradition och sedvänjor som ursäkt.

Nu drogs hela lagpaketet tillbaks eftersom protesterna mot tillägget att göra otrohet straffbart blev så högljudda både från kvinnogrupper och intellektuella i Turkiet och från EU.

Många är de analytiker som har rynkat sina pannor för att förstå hur den turkiska regeringen kunde välja en så osedvanligt otaktiskt tidpunkt att lägga fram ett kontroversiellt förslag. Bara veckor innan EU kommer med sin avgörande rapport om ett eventuellt turkiskt medlemskap.

”Regeringen förstod inte”
Fatmagül Berkaty tror inte att man behöver leta efter någon
vidare mystisk undermening. Den sittande regeringen förstod helt enkelt inte att lagen skulle väcka sån anstöt, tror hon.

– Regeringen har inte till fullo tagit in att frågor som rör jämlikhet och kvinnors rättigheter har med demokrati att göra, säger Fatmagül Berktay.

– De tror att de kan genomföra de politiska reformer som EU kräver och sedan kan tradition och konservatism leva kvar i familjeliv och synen på kvinnor, säger hon.

Säker på att lagarna antas
Fatmagül Berktay är övertygad om att hela lagpaketet, som det redan fanns politisk enighet om, kommer att antas. Turkiet har nämligen under processen att anpassa sig till EU redan tagit det verkligt revolutionerande steget, säger Berktay.

Civilrätten ändrades redan för tre år sedan och män och kvinnor blev jämbördiga medborgare inför lagen för första gången i Turkiets historia.

Nu är det bara strafflagarna som släpar efter och det är bara att hoppas att regeringen agerar så snart som möjligt för att lösa den pågående tvisten och inte riskerar hela medlemskapet i EU som annars, med rätta, är i farozonen, tycker Berktay.

Maria Sjöqvist
maria.sjoqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista