En haitisk pojke i vattenmassorna i Gonavie.

700 döda på Haiti efter stormen

Uppdaterad 23:07
I Haiti stiger dödstalen i takt med att räddningsmanskap når fram till de områden som härjats av den tropiska stormen Jeanne, det svagaste av den senaste tidens oväder i Karibien men ändå det som orsakat flest dödsfall. Närmare 700 döda har påträffats i Haiti.

De senaste fem veckorna har fyra olika tropiska oväder satt skräck i Karibien. Trots att den senaste av dem, Jeanne, ar den svagaste av de fyra, så är det den som har orsakat flest dödsfall.

Det är ingen tillfällighet att det är Haiti som drabbats värst. Haiti ar Karibiens och hela Latinamerikas bräckligaste land.

Landet som redan gick på knä när Jeannes tropiska stormvindar fick havet att praktiskt taget dränka Gonaive, Haitis tredje största stad i de norra delarna av landet.

Ingen beredskap i Gonaive
Det fanns ingen som helst beredskap i Gonaive inför Jeannes ankomst. När vattenmassorna vällde in blev folk bokstavligen tagna på sängen och det kommer att ta lång tid innan man vet exakt hur många som dödats, men det rör sig om hundratals.

Det var också Gonaive, som var centrum för det uppror, som drev bort den förre presidenten Jean Bertrand Aristide i början av året. Det politiska våldet då kostade också många liv och den materiella förstörelsen var omfattande.

Det var årets första katastrof. För bara fyra månader sedan, drabbade ännu värre förstörelse de södra delarna av Haiti, då regnoväder orsakade översvämningar, som kostade tusentals människor livet.

Gränslöst behov av hjälp
Även innan detta år av katastrofer var Haiti i desperat behov av internationellt bistånd. Idag är det behovet nästan gränslöst.

De enda institutioner som fungerar någorlunda i Haiti är de FN-styrkor under Brasiliens ledning, som har i uppdrag att upprätthålla ordningen.

Enligt planerna borde det finnas drygt 7 000 FN-soldater i Haiti, men ännu har knappt hälften kommit.

Det är den här begränsade styrkan, vars uppdrag egentligen är ett helt annat, som nu får ta ansvar för merparten av räddnings- och upprensningsarbetet efter den senaste katastrofen.

Det innebär att ett redan komplicerat politiskt återuppbyggnadsarbete på grund av naturens krafter, blivit ännu mer komplicerat.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".