Coop-butik i Stockholm. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix.

32 greps hos storleverantör av färdigrätter

Polisen och Skatteverket gjorde i går en razzia mot en matfabrik i Jordbro söder om Stockholm och frihetsberövade 32 personer eftersom de saknade arbetstillstånd. Samtliga dessa plus deras chef misstänks nu för brott mot utlänningslagen. Företaget som tillverkar färdigrätter som levereras till bland andra SJ, SAS, Lidl och Coop.

Så här kommenterar Coops pressansvarige Louise Stephan ärendet:

– Vi ser mycket allvarligt på att en av våra leverantörer är i en polisutredning.

Vad ser du att ni har för ansvar att kontrollera vad det är för arbetssituation hos era underleverantörer?

– Vi har ju avtal med våra leverantörer där vi ställer ett antal krav på dem. Där ingår arbetsförhållanden, fackliga rättigheter, med mera. Det är den processen vi använder oss av i vår relation med leverantörerna, säger Louise Stephan.

De flesta av de gripna kommer från Uzbekistan, Kazakstan eller Östeuropa och har inte arbetstillstånd, men att det skulle röra sig om människohandel vilket tidigare uppgifter gjort gällande tillbakavisar Per-Uno Johansson, som enhetschef på gränspolisavdelningens utredningsenhet.

Ekot har sökt flera av de företag som köper färdigmat från fabriken i Jordbro, men hittills är det bara Coop som ställt upp på en bandad intervju. På SAS säger pressansvarig Malin Selander att de ser allvarligt på händelsen och följer polisens utredning. Skulle det visa sig att anklagelserna stämmer kommer de att säga upp avtalet. Lidls skriftliga svar är liknande, men med tillägget "Vi har beslutat att ta produkten ur sortimentet till dess utredningen är färdig."

Det är inte första gången som matfabriken uppmärksammats i negativa sammanhang. Redan 2008 skildrade radioprogrammet Konflikt företaget som då hade namnet Mo catering och före detta anställda vittnade om svarta löner och odrägliga arbetsförhållanden. Coop var också då kund och beslutade under en tid inte köpa mer mat från MO Catering, men efter några månader togs affärerna upp igen.

Enligt Bolagsverket är det fortfarande Mo Catering som äger matfabriken där polisen gjorde razzia i går, och enligt Niklas Nilsson, ombudsman på Livsmedelarbetarförbundet, har det varit problem där under lång tid.

Louise Stephan, pressansvarig på Coop, säger till Ekot att Coop inte uttalar sig om det förflutna. Och exakt vad Coops krav på sina underleverantörer innebär och hur de praktiskt kontrolleras vill hon inte gå in på.

– Det gäller arbetsförhållanden och att de har fackliga rättigheter.

Är ni ute på arbetsplatserna och kontrollerar?

– Det är olika från fall till fall.

Känner du till om det har varit några kontroller på det här företaget?

– Jag kan inte gå in på det, jag vill inte uttala mig om det, säger Louise Stephan.

Louise Stephan återkommer senare med beskedet att Coop tillsvidare stoppar alla inköp från matfabriken i Jordbro.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".