Språkpraktik för elever från Rosengård

På Rosengårdsskolan i Malmö får 40 elever i årskurs 8 och 9 under det kommande läsåret göra fem veckors språkpraktik på olika arbetsplatser i ett nytt samarbete mellan skolan och Malmös Rotaryklubbar.

Syftet är att eleverna ska lära sig bättre svenska, genom att lyssna på och delta i vardagsspråket på en arbetsplats.

– Idén är framtvingad av frågan hur vi ska kunna bryta trenden av ökad segregation och ett fjärmande från majoritetssamhället. Våra elever har ingen aning om hur riktig svenska låter, säger Lars Ellborg, som är svensklärare på Rosengårdsskolan.

Kvarteret Herrgården i stadsdelen Rosengård i Malmö är Sveriges mest segregerade bostadsområde. Här bor 5 000 personer tätt inpå varandra. Nästan inget hushåll har svenska som modersmål och hälften talar arabiska.

– Många elever har inte några förebilder på arbetsplatser bland föräldrarna. De flesta är arbetslösa, säger språkpedagogen Tanja Vivlund. Svenska språket och svenska samhället är långt borta, säger hon.

Tanja Vivlund, språkpedagog på Rosengårdsskolan, sökte upp Malmös Rotaryklubbar för att berätta om den negativa språkutvecklingen i Rosengård.

Resultatet blev 40 språkpraktikplatser i och runt Malmö, där 40 handplockade elever får följa arbetet och vardagssnacket under sammanlagt fem veckor utspritt över läsåret. Dagbok och ordlista ska bli fulltecknade varje dag.

– Prata, prata, prata. Utsätt eleverna för så mycket språk som möjligt, säger Tanja Vivlund.

Fastighetsmäklaren Anna Herslow Deijenberg är en av handledarna i språkpraktikprojektet

– När jag hörde Tanja tala på Rotary förstod jag att det var en stor brist på svenskkunskaper. Då kände jag att jag måste göra en insats, säger Anna Herslow Deijenberg.

Rano Ali har bott i Sverige i mindre än två år, men efter bara en vecka på mäklarkontoret har hon redan lärt sig massor av svenska och samhällskunskap och fått en förebild.

– Jag har lyssnat på henne när hon pratar och fått en möjlighet att tänka att jag ska vara som hon. Att få chansen att prata med folk, säger Rano Ali.

En bieffekt med språkprojektet är att fördomar bryts.

Lotta Malmstedt, Malmö
lotta.malmstedt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".